Soma'ya Yapılacak Termik Santral İçin Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Soma ilçesinde 153 milyon ton kömür karşılığında yapılacak yeni 450 megavatlık termik santral için, Belediye Düğün Salonu’nda halka yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Soma'ya Yapılacak Termik Santral İçin Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Halkın bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya halktan katılımın olmaması dikkat çekti. Santralin yapılacağı Deniş civarında santralin yapım alanı içersinde bulunan Evciler, Kozluören, Deniş, Bozarmut köylerini kapsayacak santral ile ilgili olarak yöre halkına istihdam sağlanacağı belirtildi. ÇED toplantısına Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Sami Akça, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Ali Özkan, Soma Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personeli katıldı.

En-Çev Enerji Firması Çevre Mühendisi Yücel Suat Güngör, planlanan enerji santralinde temiz kömür teknolojisine dayalı dolaşımlı akışkan yataklı kazan teknolojisi kullanılacağını ifade ederek santralde planlanan net enerji üretiminin 3 milyar 150 milyon kWh olacağını söyledi.

SANTRALDE YILDA 4 MİLYON 250 BİN TON YERLİ KÖMÜR KULLANILACAK

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: ‘Termik Santralde ana yakıt olarak yılda 4 milyon 250 bin ton yerli kömür kullanılacak olup kömürün kalorifik değeri 1700 kcal/kg’dir. Bu kapsamda TKİ Kurumu Genel Müdürlüğü ile Hidrogen Enerji arasında 30 yıllığına rödovans sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşme kapsamında Deniş 2 Kömür Ocağı, Evciler Kömür Ocağı, Türk Piyale Kömür Ocağı ve Kozlu Ören kömür Ocağı olmak üzere toplam 4 adet ocak işletilecektir. Termik santralde üretilecek olan elektrik; 380 kw’lik enerji iletim hattına beslenecek, iletim ve dağıtım şebekeleri aracılığı ile kullanıma arz edilecek." İNŞAAT AŞAMASINDA 900, İŞLETME AŞAMASINDA 250 İŞÇİ ÇALIŞACAK Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte yöre halkından vasıfsız işçi istihdamı yapılacağı ve yöre ekonomisinde bir canlanma sağlanacağı kaydedilen açıklamada, "Bunun sonucu olarak da yöre halkına iş imkanı yaratılacak, civar yörelerdeki ticari yaşam hareketlenecek ve alışverişlerden dolayı gelir artışı söz konusu olacaktır. Buna ek olarak, inşaat için gerekli teçhizat ve malzemenin temini ile inşaat sürecince gıda ve diğer günlük tüketim malzemesinin temin edilmesi de hem yöresel hem de bölgesel çapta piyasa canlılığı getirecektir. Yapılması planlanan projenin; ülkemizin kaynak çeşitliliğine yardımcı olacağı, doğalgaz kullanımını azaltacağı ve arz güvenliğine katkı sağlaması ön görülmektedir. Proje aşamasında inşaat aşamasında yaklaşık 900 kişi işletme aşamasında ise yaklaşık 250 kişi çalışacaktır. Projenin inşaat aşamasında çalışacak kişiler mümkün olduğunca bölge halkından sağlanacaktır. Bunun sonucunda bölge halkına istihdam sağlanacaktır. Proje inşaatı için gerekli personelin bölge halkından temin edilmesi halkın gelir kaynaklarını arttıracağı gibi proje süresince de güvenilir bir gelir kaynağı olacaktır” denildi.

Toplantıda, santralin son sistem teknoloji ile yapılarak, çevreye en az zararla ülke ekonomisine katkı sağlanacağı belirtildi. Toplantı sonunda katılımcıların soruları da yanıtlandı .
Kaynak: İHA