Sinan Çelebi: Köprü Projesinde Bağdat’ın Onayını Beklersek Daha Çok Bekleriz

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, Habur Nehri 3. Köprü Projesi'nin Bağdat tarafından onaylanmasının uzun süreceğini söyledi.

Çelebi, "Bu projede Bağdat’ın onayını beklersek daha çok bekleriz. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu konuda kritik bir adım atmasını bekliyoruz." dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi’yi bakanlık binasında ağırladı. Burada Irak ile ticari ilişkiler hakkında bilgi veren Bakan Çağlayan, “Geçen yıl Kuzey Irak’a 11 milyar dolar ihracat yaptık. En çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında Irak, Almanya’dan sonra ikinci sırayı alıyor. Ancak ne yazık ki Irak’la yaptığımız Habur Nehri 3. Köprü Projesi'nde mutabık kalmamıza rağmen Bağdat’tan onay alamıyoruz." dedi.

Bakan Çağlayan, Irak’ta, Bank Asya, Ziraat Bankası, Vakıf Bankası, İş Bankası ve Albaraka olmak üzere toplamda 5 Türk bankasının olduğunu söyledi.

Kuzey Irak’ta 78 ülke menşeli 224 yabancı firma olduğunu kaydeden Çağlayan, bunlardan yüzde 48’nin Türk firmalarından oluştuğuna dikkat çekti.Toplantının sonunda Türk ve Irak bölgesel yönetiminin birbirlerine olan yakınlığını anlatmak adına konuşan Sinan Çelebi, “Ülkemizde o kadar popülersiniz ki; 'Acaba Zafer Bey'e Irak vatandaşlığı teklif etsek mi?' diye düşünüyoruz. Bana diyorlar ki Gaziantep’ten aday olsan milletvekili seçilirsin. Yani o kadar yakınız birbirimize.” diye konuştu.