Emıtt Fuarı'nda 'malaklı' Köpekleri Aksaray'ı Temsil Edecek

Aksaray ve çevresine özgü bir ırkı olan 'Malaklı' köpekleri, 17. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda (EMITT) Aksaray'ı tanıtacak.

Fuarda ilin tanıtımına katkı sağlayacak 4'ü yavru 6 köpek, valilik önünden İstanbul'a uğurlandı. İri yapıları, sarkık yüzleri, genetik özellikleri ile diğer çoban köpeklerine göre farklılıkları bulunan köpekler vatandaşların yoğun ilgisini çekti.Malaklı Çoban Köpeği Yetiştirme Derneği Başkanı Cengiz Yıldırım, ''Bu köpekler Aksaray'a has bir köpek cinsidir. Genetik araştırmaları yapılıyor. Yakın zamanda Aksaray'a ait olduğu tescillenecek. Bu köpeklerimizi Aksaray'ı tanıtmak amacıyla İstanbul'da düzenlenen EMITT Fuarı'na götürüyoruz.'' dedi.

Köpeklerin 5 ila 30 bin lira arasında alıcı bulduğunu aktaran Yıldırım, şunları söyledi: “Malaklı köpekleri değerli olduğu için bazı kişiler bu köpekleri hırsızlık yaparak çalıyor. Bu da ciddi bir sorun. Malaklı köpeklerinin yavrularına doğumdan 20 gün sonra anne sütüne ek olarak gıda verilmeye başlanır. Gençlik aşılarından sonra kuduz aşısı olur. 6 aylıkken köpek, diş çıkartır ve 1 yıl sonra genç bir köpek olur. Bakımları meşakkatlidir ve özen ister. Arpa unu, yumurta, ekmek, süt ve kemik suyundan oluşan bir papara yedirilir.”Aksaray Malaklısı olarak da bilinen çoban köpeğinin, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi'nde yer alan "Anadolu’da Aslan Gördüm." ifadeleriyle kast edilen cins olduğu belirtiliyor.