Mersin’de Dünya Fizyoterapistler Günü Kutlandı

Türkiye Fizyoterapistler Derneği İçel İl Temsilciği üyeleri, 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü’nü kutladılar.

Mersin’de Dünya Fizyoterapistler Günü Kutlandı
Öğle saatlerinde İçel Cumhuriyet Alanı’nda bir araya gelen üyeler, Atatürk Anıtı’na çelenk koydular. Ardından Fizyoterapistler Derneği İçel İl Temsilciliği adına açıklamalarda bulunan Meltem Günlü, hekimlerin bir hastanın tedavisi için ‘fizyoterapiye’ ihtiyaç duyduğu hastalarını en az 4 yıl eğitim alan fizyoterapistlere yönlendirdiğini söyledi.

Fizyoterapistlerin 7’den 70’e çok farklı hastalık grupları ile çalışabildiklerini ifade eden Günlü, “Fizyoterapistler genellikle ortopedi, nöroloji, el cerrahisi, fiziksel tıp, romatoloji, spor hekimliği, göğüs hastalıkları, kalp-damar cerrahisi, beyin-sinir cerrahisi, kadın hastalıkları ve doğum gibi uzmanlık alanlarından hasta kabul ederler. Sağlığı korumak ve geliştirmek söz konusu ise kişi, hekim tarafından belirlenen, bilindik bir sağlık problem yok ise direk fizyoterapiste başvurabilirler” dedi.

Günlü, fizyoterapistlerin hastaneler, üniversiteler, tıp merkezleri, huzurevleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, sağlıklı yaşam merkezleri, spor kulüpleri, milli takımlar ile fabrika ve okullarda görev alabileceklerini kaydetti.

Fizyoterapist olmak için üniversite giriş sınavlarında oldukça yüksek puanlar alınması gerektiğinin altını çizen Günlü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim süresince, temel tıp dersleri yanında yoğun bir mesleki eğitime tabi tutulan fizyoterapist adayları 2. ve 3. sınıfta ikişer hafta, 4. sınıfta ise tüm yıl süren klinik staj süresinde teorik ve pratik açıdan kapsamlı bir eğitim alırlar. Dünyada 100 yılı aşkın, ülkemizde ise 50 yıldır icra edilen fizyoterapistlik mesleği yasal tanımına büyük mücadeleler sonucu ancak 2011 yılında kavuşmuştur. Fizyoterapistlik mesleği 6225 sayılı kanunda tanımlanmış ve ilerleyen yıllarda gelişmiş dünya ülkelerindeki standartları yakalamak üzere umutlanmıştır.” Günlü, Türkiye’nin hayatına hareket katmak için bu yola çıktıklarını belirterek, 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü’nü kutladı .
Kaynak: İHA