İran'ın Sınır Dışı Ettiği Afgan Aileler Türkiye’ye Sığındı

İran, ülkesinde 16 yıl kalan Afgan aileleri sınır dışı etti.

İran'ın Sınır Dışı Ettiği Afgan Aileler Türkiye’ye Sığındı
Aileler, Van polisi tarafından kendilerine verilen bir yıllık sığınma hakkı ardından Mardin’e gönderildi. İki gündür parklarda yaşayan Afgan aileler kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor. Çoluk çocuk parkta, ağaçlar altında konaklayan Afganistanlı Muhammed Asıf Hasanzade, eşi ve 7 çocuğu ile birlikte destek bekliyor. Afgan-Rus savaşında gözlerini kaybeden Hasanzade, Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldıklarını anlattı. Afgan Muhammed Asıf Hasanzade, 12 yıl Pakistan, 16 yıl da İran’da mülteci kamplarında yaşadığını, eşi ve 7 oğlu ile birlikte 16 yıldır kaldığı mülteci kampında İran tarafından sınır dışı edildiğini söyledi.

ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ İÇİN TÜRKİYE’YE KAÇTI
Afgan Fazıl Ahmet Kulibek ise çocuklarının eğitimini sağlamak için bir aydır yollarda mayınlı tarlaları geçerek Türkiye’ye ulaştıklarını anlattı. Kulibek, ”Afganistan’da sürekli bombalar, intihar eylemleri oluyor. Çocuklarımız okula gidemiyor. Okullar sürekli kapalıydı. Bir çok yakınımı kaybettim. Okul çağında 3 tane çocuğum var. Bizim dinimiz toprağımız bir. Özbek asıllıyız. Biz Türkiye’den başka yere de gitmek istemiyoruz. Burada sadece çocuklarımızın eğitim görmesini istiyoruz. Şu anda parklarda yaşıyoruz. Başımızı sokacak bir yer arıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaynanası, eşi ve 3 çocuğu ile Mardin’e gelen Özbek asıllı Metin Kadiri de Kulibek ailesi ile Van’da karşılaştıklarını, aynı kaderi paylaştıklarını, Türkiye'den destek beklediklerini kaydetti.