Bakan Yıldırım: Kısıtlamaları Kaldırıyoruz

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, otoyol geçişlerinde kullanılacak Hızlı Geçiş Sistemi için yükleme limiti olacağına yönelik haberlerin doğru olmadığını belirterek, ''Bizim işimiz bankacılık değil, vatandaşa hizmettir, vatandaşın yaşamını kolaylaştırmaktır. Bu bakımdan hem yükleme sınırıyla ilgili hem de asgari limitle ilgili kısıtlamaları kaldırıyoruz'' dedi.

Uluslararası Karayolu Federasyonu'nun ''Onur Komitesi'' toplantısı için Paris'e gelen Yıldırım, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

IRF'nin 60 yılı aşkın bir süredir uluslararası karayolu ağının geliştirilmesi, ülkelerdeki karayolu standartlarının yükseltilmesi yönünde üye ülkelerle işbirliği yaptığını ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin bu organizasyon içinde her zaman aktif rol üstlendiğinin altını çizdi. Yıldırım, ''Bugünkü toplantıda da dünyada yol ağlarının insan yaşamı kalitesini daha nasıl artıracak, nasıl kolaylaştıracak, kazaları aşağıya nasıl çekebiliriz, bu konuda görüşler ortaya konacak tartışılacak'' dedi.

Yıldırım, Türkiye'nin Son 10 yıldır geliştirdiği projelerin, organizasyona bağlı ülkeler tarafından dikkatlice izlendiğini anlatarak, ''Geleceğin ulaşım şekli, akıllı ulaşım sistemleri, buna yönelik yaptıklarımızı dünyadaki gelişmeleri de öğrenme fırsatı bulacağız. 2013 yılı için Türkiye olarak bir akıllı ulaşım sistemi ve akıllı yollar temalı uluslararası toplantı yapmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

-''HGS kullanılması basit bir sistem''-

Yıldırım, otoyol geçiş ücretlerinin yarıya indirileceği haberlerinin yanlış anlaşılabileceğini ifade ederek, HGS ile ilgili şu bilgileri verdi:

''Türkiye'de iki türlü geçiş sistemi var, OGS ve KGS. Bu kartlı geçiş sisteminde maalesef zaman kayıpları oluyor her geçişte ve trafiği yavaşlatıyor. Bunun önüne geçmek için sistemi tamamen otomatik geçişe döndürmeye karar verdik. Çalışmalar uzun süreden beri devam ediyordu. 17 Eylül tarihi itibarıyla Türkiye genelinde HGS diye tabir ettiğimiz Hızlı Geçiş Sistemi, başlamış olacak. Bu OGS'ye benziyor. Kısa sürede de yılbaşına kadar KGS sistemi Sona erecek. KGS'si olanlar HGS'ye dönecekler. Çünkü HGS, basit bir sistem. Sadece bir etiketi aracınıza takıyorsunuz. Bedeli 5 lira ve yüklediğiniz miktarla da geçişi sağlamış oluyorsunuz.''

-''Yükleme ve asgari limitle ilgili sınır yok''-

Kamuoyunda Son birkaç gündür HGS limitlerinin tartışıldığını hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

''. Bunlar doğru değil. HGS, PTT Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ortak projesi. Karayollarının belirli talepleri var. Kaçak geçişlere karşı veya yüklemede yetersiz kalırsa yaşanacak sorunlarla ilgili PTT'nin yükümlülüğü var. PTT bunları dikkate alarak... En Son geldiğimiz nokta hiçbir sınırlama yapmamak. Vatandaş ne kadar yüklerse yüklesin, ne kadar kontör kalırsa kalsın... Zaten kaçağa ve eksi bakiyeye düşerse onun cezası var. Bunu vatandaş bildiğine göre ayrı bir sınırlama yapmaya gerek yok. Sistem zaten bilgisayar takipli olduğu için herhangi bir sorun olacağını zannetmiyoruz.

Ne karayolları ne bakanlık ne de PTT, vatandaşın parasını fon gibi kullanma niyetinde. Bizim işimiz bankacılık değil, vatandaşa hizmettir, vatandaşın yaşamını kolaylaştırmaktır. Bu bakımdan hem yükleme sınırıyla ilgili hem de asgari limitle ilgili kısıtlamaları kaldırıyoruz.''

-''OGS'si olanlar kullanmaya devam edecek''-

Bakan Yıldırım, OGS'si olanlar için bir değişiklik olmayacağına işaret ederek, zaman içinde OGS'den HGS'ye geçişin mümkün olacağını kaydetti.

OGS'si olanların HGS'ye geçmesi önerisinde bulunan Yıldırım, ''HGS hem daha basit bir sistem hem de tüm banka ve PTT şubelerinden temin edilmesi kolay bir sistem. Bizim önerimiz, HGS'ye daha fazla rağbet etmesi vatandaşın'' dedi.

Yıldırım, HGS'li sistem ile geçişlerin yüzde 20 daha ucuz olacağının altını çizerek, ''OGS ile HGS aynı olacak. KGS'den yüzde 20 daha ucuz olacak'' diye konuştu.

Kaynak: AA