Adana Mitolojik Çağda Da 'tıp' Hizmeti Verdi

Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Adana'nın 4000 yıl öncesinden bugüne kadar tedavilerin yapıldığı bir sağlık merkezi olduğunu söyledi.

Adana Mitolojik Çağda Da 'tıp' Hizmeti Verdi
Ökten, Çukurova Tıp, Sağlık Kurumları ve Turizmi Fuarı etkinlikleri kapsamında "Mitolojik Çağdan Günümüze Adana Tıp Tarihi ve Dünya Tıbbına Yön Veren Çukurova" konulu panelde yaptığı konuşmada, tıbbın bir büyücülükten öte, bilim dalı olduğunun kabul edilmesi ve hastaların bugün iyileştirme merkezlerine toplanıp tedavi edilmesinin hipokrat ile başlamış olmasına rağmen kadim bir tarihe sahip olan Adana'nın 4000 yıl öncesinden bugüne kadar tedavilerin yapıldığı bir sağlık merkezi olduğunu ifade etti.

Ökten, Çukurova’nın Gılgamış destanıyla başlayan 'tıp' öyküsü, Lokman Hekim, Dioskorides, Puduhepa gibi hekimler, bilim insanları ve yöneticileri ile devam etmiştir. Bugün olduğu gibi o dönemde de dünyanın birçok yerinden hastanın Adana’ya tedavi için geldiği bilinmektedir. Örneğin Hitit İmparatoru Muvattalli ve oğlu Urhiteşup’un tedavi için Adana’ya geldiği tahmin edilmektedir" dedi.

Günümüzden 2500 yıl önce yaşayan ve hekimlerin babası olan Hipokrat ve dedesi olduğu efsane edilen sağlık tanrısı Aueskulap (Eskülap) anısına Aueskilapion (Eskülap’ın evi) denilen ilk hastanelerden üç tanesinden birisinin Adana’nın Yumurtalık ilçesindeki Ayas (Aegea) Antik Kenti'nde kurulduğunu anlatan Ökten, "Lokman Hekim ise; Çukurova doğasındaki çiçeklerden, bitkilerden ve öteki doğasal maddelerden ilaçlar yapan, efsanevi-gerçek hekimdir. O da ölümsüzlüğün sırrını bulur, ancak Misis köprüsünde şiddetli bir rüzgar, formülün yazılı olduğu kağıt parçasını Lokman Hekimin elinden uçurmuştur” diye konuştu.

Dünyanın günümüze kadar gelebilmiş en eski tıp ve eczacılık kitabının Adana’da yazıldığını söyleyen Dr. Ökten, şöyle devam etti: ”Anavarzalı Hekim, Dioskorides’in 13. Yüzyılda yazdığı “Materna Medica” adlı tıbbi ilaçlar kitabı günümüze kadar gelebilmiş en eski tıp ve eczacılık kitabıdır. Daha sonra Kitab'ül Haşşaşi adıyla yazılan kitabın diğer bir kopyası ise Topkapı Sarayı’ndadır. Dünyada ve ülkemizde ilk organ nakli Adana’da yapılmıştır. Cosmos ve Damion adlı iki Hıristiyan Çukurovalı hekim tarafından zencinin bir ayağının alınıp bir beyaza nakledilmesi efsanesi bize bu hekimlerin daha sonradan aziz ilan edilip Avrupa’da birçok kiliseye adlarının verilmesi nedeniyle gerçek olabileceğini düşündürmektedir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çukurova, bilimsel anlamda da özellikle tıp tarihi açısından dünya medeniyetine büyük katkıları olmuştur. Görüldüğü gibi en az 4000 yıl önce Çukurova bölgesinin hekimi, sağlık bakanı ve sağlık tanrısı vardır.”
Kaynak: İHA