Özal'ın naaşının tamamı mezardan çıkarılıyor!

48 saat sonra teslim edilecek, özel bir odada saklanacak...O odaya kimler girebilecek?

Özal'ın naaşının tamamı mezardan çıkarılıyor!
Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce, 8. Cumhurbaşkanı Özal 'ın naaşının tamamının mezardan çıkarılacağını açıkladı. Naaşın özel bir odada saklanacağını söyleyen İnce, “Sayın Cumhurbaşkanı 'mıza en yüksek hassasiyet gösterilecek. Cenaze en az 48 saat sonra teslim edilecek” dedi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 'nın kararı doğrultusunda 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 'ın İstanbul Topkapı 'daki anıtmezarını açarak, ölüm nedeni konusunda inceleme yapacak olan Adli Tıp Kurumu 'nun başkanı Haluk İnce, cenazenin hepsini çıkaracaklarını söyledi. Mezarın açılması sırasında izlenecek yöntemleri anlatan İnce, şu bilgileri verdi:

20 KİŞİLİK EKİP:
Cenazenin çıkarılması işleminde Adli Tıp Kurumu 'ndan 7 kişilik bir ekip çalışacak. Ben de sürecin başından sonuna ekibin başında duracağım. Benim yanımda da bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, Kimya İhtisas Dairesi 'nden bir kişi, Morg İhtisas Dairesi 'nden 3 kişi olacak. Kurumda çalışacak ekip sayısı 20 'ye kadar yükselecek.

BİR-İKİ GÜN:
Cumhuriyet başsavcılığı ile ortak bir tarih belirleyeceğiz. Nokta atış, 'Şu tarihte başlayacağız, şu tarihte bitireceğiz ' şeklinde oluşan bir tarih yok ama en kısa zamanda, bir-iki gün içinde belli olur.

HEPSİNİ GETİRECEĞİZ:
Bizden istenen ölüm sebebinin tespiti. Rahmetli Cumhurbaşkanı 'mızın cenazesini buraya getireceğiz ve burada otopsi işlemi yapılacak. Feth-i kabir işlemlerinde nasıl çalışıyorsak aynen çalışacağız. Mezarda yapılacak işlem; cenazenin çıkarılması, örneklerin toplanması ve örneklerin uygun koşullarda buraya taşınması. Cenazenin hepsini getireceğiz.

ÖRNEKLER ALINACAK:
Bütün kalan vücut parçalarında travmatik, patolojik bulgu var mı? Bunlar arkadaşlarımız tarafından incelenecek. Sonrasında da Kimya İhtisas Dairesi 'nde yapılacak toksikolojik analiz için örnekler alınacak. Bu örnekler hem rahmetli Cumhurbaşkanı 'mızdan hem cenazenin konulduğu yerden hem de toprağın altından yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden alınacak.

48 SAATTE İHTİYAÇ VAR:
Buradaki işlerimiz için en az 48 saate ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanı 'nın cenazesini burada saklayacağız. Güvenlik için gerekli düzenlemeleri yaptık. Cenaze özellikli bir yerde duracak ve Sayın Cumhurbaşkanı 'mıza en yüksek hassasiyet gösterilecek. Cenaze, ailesine ve devlete en az 48 saat sonra teslim edilecek.

'20 kişi bilecek, sadece 5 kişi o odaya girebilecek '

SAÇ KILI: Bazı zehirler var, bunların hiçbiri vücutta kemikte birikecek kadar kalmıyor. Kemikte birikmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekiyor. Örneğin, 'saç kılı ' deniyor. Saçla ilgili şöyle bir örnek vereyim. Bunu savcılara da söyledik. Bir maddeden bir-iki gün sonra ölüm olduysa bunu saçta tespit etme olasılığı çok fazla yoktur. Çünkü saça çıkacak kadar bir zaman geçmemiştir.

SADECE 5 KİŞİ: Cenazeyi aldıktan sonra çinko kaplı bir tabutla buraya getireceğiz. Cenazeyi temiz bir malzeme ile tabutun içine yerleştireceğiz. Cenaze herkesin girip çıkamayacağı bir yerde olacak. Adli Tıp Kurumu içinde ama herkesin bilmediği bir yerde olacak. Kurumda 600 çalışan var, 600 çalışan arkadaş içinde 20 kişi bu bilgiye sahip. Sonuçta o odaya girme yetkisi maksimum 5 kişide olacak. 20 kişi yeri bilecek ama 5 kişi girecek.

Anıtmezarda ölçü alındı

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü 'ne bağlı bir ekip, 8. Cumhurbaşkanı Özal 'ın kabrinin bulunduğu anıtmezarda ölçüm yaptı. Mezarın açılması sırasında hasar görmesi halinde bu ölçümlere göre anıt mezara yeni mermer hazırlanacağı belirtildi. Ölçüm yapılmasının ardından anıtmezarın çevresi saç levhalarla kapatıldı.

ŞEMA ÇİZİLDİ
Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce, açılacak mezar için şema oluşturduklarını söyledi. İnce, otopsi sonucunun 2 ay içinde belli olacağını ifade etti.