Aselsan Genel Müdürü Ergeneman'ın Açıklaması

Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, milli olarak geliştirilen GaN teknolojisini hem sivil hem askeri bir çok alanda kullanmayı planladıklarını belirterek, ''Türkiye bu teknolojiye sahip 10 ülke içerisinde yer alacak'' dedi.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ergeneman, GaN teknoljisine hakim olunmasıyla birlikte radarların önemli bir parçası olan güç transistörleri konusunda adım atmış olacaklarını söyledi.

Ergeneman, bu teknolojinin Avrupa'da Amerika, Fransa, Almanya, İngiltere, Çin ve Japonya'da bulunduğunu kaydederek, ''Türkiye bu teknolojiye sahip 10 ülke içerisinde yer alacak'' diye konuştu.

-Türkiye dışa bağımlı olmaktan kurtulacak-

Ergeneman, Gölbaşı'nda radar ve elektronik harp teçhizatı üretmek üzere yapılan yatırımların toplam büyüklüğünün 200 milyon dolar olduğuna dikkati çekerek, ''Gölbaşı'ndaki tesisteki projelerin toplam değeri 200-300 milyon doları geçiyor. Transistör yatırımı belki çok büyük olmayacak, ancak mevcut yatırımları teknolojik olarak destekleyecek. Bu yatırımın bir başka önemli yönü ise Türkiye'yi bu alanda dışa bağımlı olmaktan kurtaracak'' ifadelerini kullandı.

Üretimi yapılacak olan ürünün diğer ülkelerden alınamadığını vurgulayan Ergeneman, ileride bir radarın olması durumunda dahi bu malzemenin tedariki noktasında büyük sıkıntı çekileceğini, bu çalışmayla bu sorunun ortadan kalktığını ifade etti.

-Radarımızı yapacaksak bu malzemeyi de üretmemiz gerekiyor-

Ergeneman, bu çalışmaya 10 sene önce Bilkent Üniversitesi ile birlikte başladıklarını anımsatarak, şu anda gelinen noktanın bu malzemenin Türkiye'de yapılabileceğini gösterdiğini söyleyerek, ''İmzaladığımız antlaşma ile bundan sonrası için Bilkent Üniversitesi ile bu malzemeden yararlanarak transistörleri seri üretmek için ne yapmamız gerekir- Nasıl bir üretim tesisi, nerede kurulacak- Bununla ilgili bir çalışma yapacağız. Takriben bir yıl içerisinde de bir sonuca varıp üretim tesisinin kurulması için gerekli formatları tamamlayıp bu merkezin üretime geçmesini sağlayacağız. Eğer biz radarları kendimiz yapacaksak bu malzemeyi de yapmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Bu noktada Bilkent Üniversitesi'ne bir görev daha düştüğünü belirten Ergeneman, bu görevin de çalışma sonrasında kurulabilecek üretim merkezinin, mevcut transistörleri teknolojiye uygun olarak sürekli yenilemesi olduğunu dile getirdi.

-Çok daha küçük ve güçlü işlemcilere sahip cep telefonları-

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, GaN teknolojisiyle birlikte çok daha uzun menzilli ve verimli radarlar geliştirilebilecek. Askeri alanda kazanılan bu teknoloji, sivil alanda da kullanılmaya başlandığında cep telefonlarının çok daha küçük boyutta ve çok daha güçlü işlemcilere sahip olması sağlanabilecek.

GaN fiziksel özellikleri nedeniyle üzerinde yoğun çalışmalar yapılan yeni bir yarı iletken malzeme. Dünyada da halen üzerinde çalışılan ve milli olarak geliştirilen GaN teknolojisinin hem sivil hem askeri birçok alanda kullanılması hedefleniyor. Bu konudaki yatırımlarla, radar, uydu aktarıcı, karıştırıcı ve savunma sanayi alanında sağladığı kritik avantajlar nedeniyle ihracat izni sorunları yaşanan GaN teknolojisine dayalı ürünlerin milli imkanlarla üretilmesi sağlanmış olacak.

Yayıncı: Zülal Eser
Kaynak: AA