Kuşadası Körfezi’nde Ölü Bir Caretta Caretta Bulundu

Son dönemde Caretta Caretta doğumlarıyla gündemde olan Kuşadası Körfezi’nde sahile Caretta Caretta ölüsü vurdu.

Kuşadası Körfezi’nde Ölü Bir Caretta Caretta Bulundu
Yapılan araştırmada deniz kaplumbağasının balıkçı ağlarına takılarak boğulduğu belirlendi. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD)’nden yapılan açıklamada, Kuşadası Ilıca mevkiinde bulunan Ephesia Otel plajına, Caretta caretta iribaş bir deniz kaplumbağasının vurduğu ihbarı üzerine olay yerine gidildiği belirtilerek, 40 kilo ağırlığındaki caretta carettanın sabah erken saatlerde açıktan sürüklenerek sahile vurduğu kaydedildi. Açıklamada, “ Yaptığımız kontrollerde Carettanın üzerinde herhangi bir darp ya da yara izine rastlamadık. Gırgırların yoğun dolaştığı körfezde, muhtemelen ağlara takılıp boğulduğunu düşünmekteyiz “ denildi.

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin sürücü, “ Bu tür vakalarda ağlara takılıp boğulan kaplumbağaları, ağlardan çıkararak denize atıldığını yaptığımız araştırmalardan bilmekteyiz. Beslenmek amacıyla Kuşadası Körfezi’nde yoğun olarak bulunan Carettalar, trol ağlarına ya da paragat iğnelerine takılarak boğulup ölmektedir. Bazen de denizanası sanarak yediği naylon plastik atıklar yüzünden ölümlerin yaşandığı görülmekte, zaman zaman da tekne kazalarının yaşandığı görülmektedir. Bölgemizde gerek balıkçılar gerekse kıyı bölgesindeki kurum ve kuruluşlarla diyalog oluşturarak, ölü ya da yaralı deniz kaplumbağalarının derneğimize ihbarı sağlanmaktadır. Gelen ihbarlarla birçok deniz kaplumbağası ağlardan ve paragatlardan kurtarılarak tekrar denize bırakılmıştır. Son 2 yıldır Kuşadası sahillerine çıkan ve bu yaz sezonunda birisinin yuva yaparak yumurta bırakıp 74 yavrusu denizle buluşan Caretta için yaptığımız bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının olumlu Sonuçlar verdiğini görmekteyiz. Hem vatandaşlar hem de turizm tesisleri bu konuda duyarlılık göstermektedir. Ephesia Otel’in koruma çemberi oluşturarak başına bir görevli perSonel bulundurmaları, ihbar etmeleri, Carettanın ölüsüne bile saygılı olduklarını ve sorumlu davrandıklarını göstermektedir “ dedi.

Deniz kaplumbağalarının korunması için büyük çaba sarf ettiklerini kaydeden Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Türkiye’de deniz kaplumbağa yuvalama bölgeleri dışında, Kuşadası’ndaki ilk Caretta caretta yuvası ve bölgemizde kurtarılan, yaralı ve ölü deniz kaplumbağalarının tutulan kayıtları için, 11-13 Ekim 2012 tarihlerinde Çanakkale’de yapılacak 4. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu’nda bildiri sunacağız.

Yapmış olduğumuz çalışmaların tüm Türkiye kıyılarında da yaygınlaşması, Ulusal bir veri tabanının oluşmasını sağlayacaktır. Bu bilgilerinde bilim insanlarının çalışmalarına katkı yapacağını düşünmekteyiz. Deniz Kaplumbağalarının başına gelen kazalar Sonucu yaralanma ve boğulma olaylarında Kuşadası DKMP, Orman ve Su İşleri Aydın Şube Müdürlüğü ve Kuşadası EKODOSD derneğine haber verilmesi, bir deniz kaplumbağasının hayatının kurtulmasını ve kayıt altına alınmasını sağlayacaktır “ diye konuştu.

Kaynak: İHA