Başbakan Erdoğan, Obama İle 40 Dakika Telefonda Görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile 40 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada Erdoğan'ın Obama'yı aradığı ve görüşmede terör saldırıları, hakaret filminin ardından Libya'da ve dünyada meydana gelen gelişmeler ile Suriye'deki son durumun ele alındığı belirtildi.Açıklamaya göre Başbakan Erdoğan, Barack Obama ile bölgesel ve küresel sorunlar hakkında yakın istişare içinde olma çerçevesinde bir telefon görüşmesi yaptı. Obama, görüşmede, bugün askeri konvoyu hedef alan kanlı saldırı da dahil olmak üzere, son zamanlarda Türk güvenlik güçlerinin ve vatandaşların hayatlarını kaybetmelerine ve yaralanmalarına yol açan saldırılara ilişkin taziyelerini iletti.Başbakan Erdoğan da Libya’da geçtiğimiz günlerde ABD Büyükelçisi Chris Stevens ve üç görevlinin hayatlarını kaybettikleri saldırıyla ilgili olarak başsağlığı dileğinde bulundu. Obama, Erdoğan'ın Bingazi’deki ABD Başkonsolosluğuna ve başka ülkelerdeki diğer büyükelçiliklere yönelik saldırılarla ilgili olarak provokasyona gelmeme uyarısı yapılmasına ve şiddetin kınanmasına öncülük etmesini takdirle karşıladığını belirtti.

İki lider, Suriye konusunda ise Şam rejiminin sivillere karşı giderek şiddete başvurması, insani krizin derinleşmesi ve geçiş sürecinin aciliyet kesbetmesi konularında aynı kaygılara sahip olduklarını ifade etti.

Erdoğan ve Obama, Suriye kriziyle ilgili olarak, Türkiye ve ABD hükümetleri arasında yakın ve etkin işbirliği doğrultusunda önümüzdeki dönemde de beraberce çalışmaya devam edeceklerini vurguladı .