Balbay, Özkan ve Perinçek Duruşmalardan Men Edildi

Ergenekon davasının tutuklu sanıkları CHP Milletvekili Mustafa Balbay ile gazeteci Tuncay Özkan ve emekli astsubay Oktay Yıldırım'ın, diğer sanıklara ön ayak olarak tüm sanıkların protesto amacıyla duruşma salonunu terk etmelerine neden oldukları gerekçesiyle 16 duruşmaya katılmaları yasaklandı.

Erkan Önsel'in de savcıya karşı sarf ettiği sözler nedeniyle 16 duruşmadan men edildi. Duruşmada, savcıya hakaret ettiği belirtilen Doğu Perinçek'in bu tutumunu alışkanlık haline getirmesi nedeniyle de esas hakkındaki savunmasını yapana kadar duruşmalara katılması yasaklandı.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının bugün görülen duruşmasında yaşanan gerginlikler, bir dizi men cezasını da beraberinde getirdi. Tanık Emrah Özdemir'in rahatsızlanması üzerine duruşmaya yaklaşık 1,5 saat ara verildi.

Sağlık görevlileri tarafından Özdemir'in duruşmaya çıkamayacağının rapor edilmesi üzerine duruşmaya saat 18.45'te tekrar başlanacağı açıklandı. Özdemir'in ifadesinin alınmaya başlaması sırasında çıkan tartışmada duruşma salonundan çıkarılan tutuklu sanıkların duruşma salonuna tekrar girmeleri istendi. Ancak jandarma görevlilerinin tebliğine rağmen sanıklar duruşma salonuna girmek istemedi.Bu durumun duruşma salonunun arka bölümünde odalarında bulunan mahkeme heyetine iletilmesinin ardından jandarma görevlilerinin, sanıkların bulunduğu duruşma salonu dışına çıktıkları gözlendi. Daha sonra da sanıklar tek sıra halinde duruşma salonuna girdi. Balbay ve Özkan'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar, jandarma görevlilerinin mahkeme başkanı tarafından zorla getirilmelerine karar verildiğini söylediklerini dile getirdi. Sanıkların bir kısmı, "Zor kullanarak duruşma salonuna getiriliyoruz." ifadesini kullandı.Sanıkların salonda yerlerine geçmelerinin ardından mahkeme heyeti de yerlerini aldı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tanık Özdemir'in sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya bugün daha fazla katılamayacağının rapor edildiğini açıkladı.

Özese, daha sonra mahkeme heyeti tarafından alınan bir dizi ara kararı, sanıkların yüzlerine karşı okudu.Duruşmada tanık Emrah Özdemir'in ifadesinin alındığı sırada tutuklu sanıklar Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Oktay Yıldırım'ın konuşmak için söz istedikleri belirtilen kararda, mahkeme başkanı tarafından izin verilmemesine rağmen yüksek sesle ve toplu şekilde konuşmak istedikleri bilgisi verildi.

Bunun üzerine Başkan Özese'nin defalarca uyarmasına rağmen bu sanıkların, izinsiz ayağa kalkıp el kol hareketleri ile mahkemeyi itham edici ifadelerde bulundukları anlatıldı. Diğer sanıklara da ön ayak olup protesto amacıyla topluca duruşma salonunu terk ettikleri belirtilen kararda, söz konusu üç sanığın bu eylemleri nedeniyle duruşma düzen ve disiplininin bozulduğu, yargılamanın aksaddığı açıklandı. Sanıkların bu eylemlerinin gerekçe gösterildiği kararda savunmalarının alınmış olması ve duruşmalarda hazır bulunma zorunluluklarının olmaması da dikkate alınarak Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Oktay Yıldırım hakkında 16 duruşmaya girmelerine yasak getirildi.

Ayrıca tutuklu sanıklardan Erkan Önsel'in de tanık Muharrem Mutlu'nun dinlendiği duruşmada savcıya hakaret içeren sözlerinin, duruşma düzenini bozduğu, yargılamayı geciktirdiği, yargılama güvenliğini tehlikeye düşürdüğü gerekçesiyle 16 duruşmaya girmesi yasaklandı.Tutuklu sanık Doğu Perinçek'in de tanık Mutlu Arıkan'ın ifadesi alındığı sırada savcıya yönelik hakaret içeren sözlerinin, duruşma düzenini bozduğu, yargılamayı geciktirdiği, yargılama güvenliğini tehlikeye düşürdüğü belirtildi. Perinçek'in daha önceki oturumlarda da benzer tavırlar içinde bulunduğu, bu durumlarla ilgili defalarca uyarıldığı, ancak bu davranışlarında ısrar edip, tutumunu alışkanlık haline getirdiği belirtilen kararda, bu nedenlerden esas hakkındaki son savunması alınana kadar duruşmalara katılması yasaklandı.Haklarında duruşmalarda men cezası verilen Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Oktay Yıldırım, Doğu Perinçek ve Erkan Önsel hakkında ayrıca Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Tutuklu sanıklar üzerindeki kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi uygulamalarında tutukluluk için makul suç şüphesinin yeterli görüldüğü belirtilen kararda, daha hafif korum tedbiri olan adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı belirtilerek, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Tanık Emrah Özdemir'in sağlık sorunları nedeniyle yarım kalan ifadesinin daha sonraki duruşmalarda alınmasına karar verilerek, duruşma 24 Eylül'e ertelendi.Duruşmanın tamamlanmasının ardından Mustafa Balbay, basın mensuplarının bulunduğu bölüme yaklaşarak mahkemenin verdiği kararı değerlendirdi. Kendisinin salonu terk etmediğini belirten Balbay, "Başkan duruşmaya ara verdiklerini açıkladı.

Bu sırada savcı Pekgüzel de 'Madem Başkan usule ilişkin taleplerinizi yazılı yapmanızı istiyor, siz de yazılı olarak talepte bulunun.' dedi.

Madem kararda 'Duruşma salonunu terk ettikleri' diyor, herkesin gördüğü bu olayı heyet bu şekilde değerlendiriyorsa dava dosyasına nasıl bakacağını kamuoyunun dikkatine sunuyorum. Artık dosyada iddiaların nasıl incelendiğine siz karar verin. 'Böyle yargılama olmaz' dememizin ne kadar haklı olduğu ortaya çıkıyor. Bu yargılamayı kabul etmiyorum. Suç, delil her şey anlamını yitirdi. Eğer bir karar verdilerse kessinler cezayı, kırsınlar kalemi." dedi.

Tutuklu sanık Erkan Önsel'in de tutuklu sanık bölümünün en ön bölümünde mahkeme heyetine karşı "Reddediyorum sizi. Kararınızı tanımıyorum." diye bağırması dikkat çekti .