Bağ Bozumu Alaşehir'de Yapılacak

Dünyanın en önemli bağcılık alanlarına sahip olan Manisa’da ihracat amaçlı Sultani cinsi çekirdeksiz sofralık üzümü bağ bozumu Alaşehir ilçesinde yapılacak.

Bağ Bozumu Alaşehir'de Yapılacak
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa tarımında üzüm üretiminin önemi ve bölge ekonomisine katkıları konusunda açıklamalarda bulundu. İl Müdürü Hasan Çebi “Manisa ilimiz, 730 bin dönüm bağ arazisinde 355 bin ton sofralık üzüm üretimi ile Türkiye’de birinci durumdadır.

Manisa 250 bin ton kuru üzüm ile Türkiye üretiminin yüzde 87’sini karşılamakta olup, Dünya kuru üzüm ihracatının yüzde 35'i ilimizden gerçekleşmektedir. 2011 yılında ilimizden 197 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm, 185 bin ton sofralık yaş üzüm ihracatı gerçekleşmiştir. 60 bin bağcı ailesiyle yaklaşık 300 bin kişi geçimini üzüm üretimiyle sağlamaktadır. Bununla beraber, bölgemizde bağcılığa direk yada dolaylı olarak girdiler üreten; gübre, ilaç, alet ve makine sanayi, bağ direkleri ve telleri, bağ dikim, budama ve hasat işçiliği, fidan üretimi ve kuru üzüm işletmelerinde istihdam edilen işçileri de bir bütün olarak değerlendirdiğimizde ilimize sağladığı ekonomik katkı daha geniş tabana yayılmaktadır." dedi.

Manisa'da bağ bozumunun başlamasına yönelik görüş ve düşüncelerini aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa’da ilk üzüm bayramının 22 Ağustos 1937’de gerçekleştirildiğini, Türkiye’de ilk bağcılık ve ürünleri sergisinin de 5-8 Eylül 1963 yılında bağ bozumu şenlikleri kapsamında yapıldığını hatırlattı. İl Müdürü Çebi “1984 yılından itibaren şenlikler yaş ve kuru üzüm yarışmaları, konferans ve konserlerin yer aldığı programlarla Eylül ayı başlarında kutlanmaya başlanmış, Sonraki yıllarda da Manisa’nın kurtuluş günü olan 8 Eylül’ü de içine alacak şekilde devam ettirilmiştir. Son yıllarda ise, Ticaret Borsası ile Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün işbirliğinde, kuru üzüm alım törenleri yapılarak, çiftçilerin kaliteli üzüm üretimini teşvik etmek amacıyla yaş ve kuru üzüm yarışmaları düzenlenmektedir” dedi İl Müdürü Çebi, Türkiye ve Manisa için çok önemli tarımsal ve ekonomik bir değer taşıyan Manisa Sultani üzümünü dünyaya daha iyi tanıtabilmek için önümüzdeki süreçte, diğer paydaş kurumlarla, işbirliği içersinde yeni çalışmalar yapmak istediklerini sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA