Kaytan: Bugün Dünyanın Barışa En Fazla İhtiyaç Duyduğu Gündür

CHP Yozgat İl Başkanı Onur Kaytan, dünyanın barışa en fazla ihtiyaç duyduğu günlerin bugünler olduğunu söyledi.

Kaytan, '1 Eylül Dünya Barış Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada yaşanan savaşa ve Müslümanlara yapılan zulme değindi. Kaytan, "1939 yılında Nazi Almanya’sının Polonya’ya saldırdığı gün olan 1 Eylül yıllardır Dünya Barış Günü olarak kutlanmaktadır. Tüm dünyanın barışı selamladığı bugün aslında Dünya’nın barışa en fazla ihtiyaç duyduğu gündür. Dikta ve baskı rejimleri altında ezilen Ortadoğu ve Kuzey Afrika halklarının demokrasi, özgürlük, eşitlik ve refahtan hakça pay alma isteğiyle başlattıkları Arap baharı bugün egemen güçler tarafından kendi emelleri doğrultusunda kontrol edilmek istenmektedir. Türkiye, bu kontrolü sağlamak için savaş dahil her yolu denemeye hazır olan egemen güçlere karşı bölge halklarının meşru isteklerinin savunucusu olmalıdır." dedi.

Cumhuriyetin temel dış politika düsturu olan 'Yurtta barış Dünya'da barış' ilkesinin en güzel örnek olduğunu ifade eden CHP'li Kaytan, "Geleneksel olarak istikrar yaratıcı, barış kurucu, ara bulucu olarak tüm komşularının güven ve itibarına sahip bulunan Türkiye, bugün Suriye’ye yönelik olarak uygulanan dış politika ile bir yıl içinde bütün komşularıyla ve bölge ülkeleriyle kavgalı, savaş kışkırtıcısı, güvenilmez, hatta dostluğu ve yakınlığı tehlikeli bir ülke haline gelmiştir. Türkiye, uluslararası camianın saygın ve ağırlıklı bir üyesi konumundan egemen güçlerin bölgedeki maşası durumuna süratle sürüklenmektedir. Bu gidişe dur denilmesi lazımdır." diye konuştu.

Türk halkının asla savaş istemediğini söyleyen Kaytan, şöyle devam etti: "Türk halkı tüm sorunların barış içinde çözülmesini istemektedir. Bölgemizin ve dünyanın, özellikle ülkemizin gerginliklere ihtiyacı yoktur. Türkiye’nin ihtiyacı, hukukun üstünlüğüne, adalete, demokrasiye ve özgürlüğe dayalı tam bir iç ve dış barıştır. Bu, ne savaş çığırtkanlığıyla, ne de Silivri zihniyetli mahkemeler ile sağlanabilir. Gerçek bir barış, ortak aklın yaygın bir ulusal uzlaşı içinde oluşturacağı birlik ve beraberlik ile sağlanır. CHP, bunu gerçekleştirebilmek için kararlılıkla ve tüm gücüyle çalışacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle başta ülkemiz olmak üzere, komşularımıza, mazlum milletlere ve insanlık dünyasına barış diliyor, barışın egemen olacağı bir ülke diliyorum. "