30 Ağustos Zafer Bayramı Ardahan’da Coşkuyla Kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 90. yıldönümü, ülke genelinde olduğu gibi Ardahan'da da törenle kutlandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı Ardahan’da Coşkuyla Kutlandı
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları, Ardahan'da Hükümet konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

Valilikteki tebriklerin ardından, Kongre Caddesi’ndeki kutlamalara geçidi.

Kongre Caddesi üzerinde yapılan törene; Vali Seyfettin Azizoğlu, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, 25. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Durak, iktidar ve muhalefet partilerinin il başkanları, kurum müdürleri, oda başkanları, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından burada günün anlım ve önemini belirten konuşmayı Piyade Kurmay Binbaşı Okan Arıkan Yaptı.

Arıkan, ’’90 yıl önce bugün, bu millet Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Cumhuriyetini elinden almak isteyen güçlere karşı dur diyerek esaret altındaki diğer uluslara da örnek olmuştur.

Birinci dünya savaşından sonra oluşan durumda Türk ulusu şan, şeref ve zafer dolu olan tarihiyle ilk defa tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu durum karşısında büyük önder Mustafa Kemal Atatürk gerçeği görüp kavrayabilen bir avuç insanla beraber Milli mücadele tohumlarını Anadolu da saçmaya başlamıştır. İşgal ve tahakkümün acısını, özgürlüğün bedelini ve haysiyetle yaşamanın bilincini çok iyi bilen Ardahan ili bu mücadele başlangıcında 1919 yılı ocak ayın toplayan birinci ve ikinci Ardahan kongresine ev sahipliği yapmıştır. Ardahan kongreleri haksızlık, işgal ve zulme karşı bir savaşın başlangıcı ve Doğu illerinde yükselen ilk cesur ses olmuştur. Erzurum ve Sivas kongresiyle büyüyen ve nihayetinde bütün Anadolu’yu saran bağımsızlık ateşi Milli birlik ve beraberliği pekiştirerek gerek direniş guruplarından düzenli, disiplinli ve güçlü bir ordu meydana getirmiş ve bu ordu yine 30 Ağustos 1922 günü işgalcilere Anadolu topraklarında son bir ders vermiştir. Öte yandan 30 Ağustos 1922 tarihi bir kurtuluş mücadelesinin sonu olmaktan ziyade bir yeniden kuruluşunda miladı teşkil etmektedir’’ şeklinde konuştu.

Törenler resmi geçitle son buldu .
Kaynak: İHA