Bakan Günay: Dolmabahçe Sarayı İle İlgili İddiaları İnceletiyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dolmabahçe Sarayı ile ilgili gündeme gelen sarayın tehlike altında olduğu iddialarının araştırılması için talimat verdiğini söyledi.

Bakan Günay: Dolmabahçe Sarayı İle İlgili İddiaları İnceletiyoruz
Gündeme ilişkin soruları cevaplayan Günay, Kurban Bayramı tatilinin uzatılmasının konusunda kendi görüşünü dile getirdiğini ancak bunun resmi bir öneri haline getirilmediğini söyledi.

Bakan Günay, Ceylan Otel’deki imza töreni programının ardından gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını cevapladı. Günay, Bulgaristan ile imzalanan kültür varlığının yasa dışı ithali ve ihracının ve mülkiyet transferinin yasaklanması ve önlenmesine ilişkin anlaşma ile ortak film yapımı alanında işbirliği anlaşmalarıyla iki ülke sinemacılarına karşılıklı olarak kolaylıklar sağlamasına dönük olduğunu belirterek vize, ekipman ve mekan gibi konularda karşılıklı işbirliğinin planlandığını belirtti.

Ortak yapımlar konusunda bazı komşu ülkelerle işbirliği içinde olduklarını anlatan Bakan Günay, Bulgaristan’ın film platosu bulunan bir ülke olması itibariyle yapılan anlaşmanın iki ülkeye de yarar getireceğini söyledi.

Günay ayrıca, önümüzdeki günlerde ülke dışında bulunan tarihi eserlerin Türkiye’ye kazandırılması konusunda güzel haberler vereceklerinin de müjdesini verdi. "DOLMABAHÇE SARAYI BİZİM BAKANLIĞIMIZIN YÖNETİMİNDE DEĞİL AMA İNCELETİYORUZ"Basın mensupları tarafından Günay'a son günlerde Dolmabahçe Sarayı’nın tehlike altında olduğuna ilişkin haberler hatırlatıldı. Bakan Günay, sarayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Saraylar Dairesi’ne bağlı olduğunu belirtti.

Ancak sarayın tescilli tarihi eser olması itibariyle kendilerini de ilgilendirdiğini belirterek, “Koruma kurulumuza inceleme yapmaları için talimat verdim. Umarım ki söylenen boyutta bir sorun yoktur. İlgili kurullar konuyu takip ediyor. Bizim kurullarımız da ortaya bir sonuç çıkardıklarında bunu sizinle paylaşmak isterim. Dolmabahçe Sarayı ve diğer sarayların ayrı idareye de bağlı olmaması, bütün bunların Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olması işin koordinasyonu açısından, yönetilmesi açısından daha doğru bir gelişmedir.” ifadesini kullandı. KURBAN BAYRAM TATİLİNİN UZATILMASI... "BENİM DİLEĞİM SADECE"Kurban Bayramı tatilinin uzatılması ile ilgili daha önce söylediği sözlere ulaştırma ve turizm sektörünün destek verdiğini hatırlatan basın mensuplarına değerlendirme yapan Günay, bunun kendi dileği olduğunu söyledi.

Bakan Günay, Kurban Bayramı öncesindeki iki gün için “Pazartesi ve Salı günlerinin de tatil yapmasak bile hiçbir verim almayacağımız konusunda… Samimi kanaatimi söyledim. Ama bir hükümet görüşü oluşmuş değil. Elbette ekonominin işlemesi, bütün birimlerin çalışması önemli ama insanların verimsiz çalışacağı bir günde çalışmaya zorlanmaları çok doğru değil. Bırakalım turizm ve ulaşım kazansın” dedi.