Türkmenistan Tek Parti Dönemi Sona Erdi: Yeni Parti Kuruldu

Türkmenistan tek parti iktidarı olmaktan çıktı ve ülkede yeni bir parti kuruldu.

Türkmenistan’da demokratikleşme yönünde önemli bir adım atılarak, Sanayiciler ve Girişimciler Partisi resmen kuruldu.Bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana tek partinin hakim olduğu Türkmenistan'da, tek parti dönemi sona erdi. Bugün Sanayiciler ve Girişimciler Partisi kurultayı gerçekleştirildi.

Ülkenini bütün bölgelerinden delegelerin katıldığı kurultay sonucunda parti resmen siyasi hayatına başladı.

Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Başkanı Aleksandr Dadayev, kurultayda bir konuşma yaparak, ülke tarihinde önemli bir güne tanıklık ettiklerini kaydetti.

Dadayev, bu yılın başlarında yürürlüğü giren ‘Siyasi partiler’ yasası kapsamında yeni partinin kurulduğunu açıkladı.

Kurultayda partinin Merkez Konseyi üyesi ve başkanı seçildi. Merkez Konseyi başkanlığına Sanayiciler ve Girişimciler Birliği uzmanı Orazmammed Mammedov seçildi. Ayrıca kurultayda partinin tüzüğü ve programı belirlendi. Türkmenistan Meclisi Ocak 2012'de siyasi partiler yasasını kabul etmişti. Berdimuhamedov tarafından onaylanarak resmi gazetede yayınlanan yeni yasayla, ülkede siyasi parti kurmanın hak ve yükümlülükleri kanunlaştı. Yeni yasada vatandaşların siyasi düşüncesine göre de parti kurabileceği vurgulanıyor. Yasada ülkede 18 yaşını dolduran vatandaşların siyasi partilere üye olabileceği yazılıyor. Yasaya göre, toplam 9 kurucu üye tarafından kurulabilecek siyasi partilerin, ilk kurultayında en az bin delege sayısına ulaşması gerekiyor.Türkmenistan'da 20 yıldır faaliyet gösteren Türkmenistan Demokratik Partisi'nin (TDP) başkanlığını şu anada Devlet Başkanı Berdimuhamedov yapıyor. Türkmen lider Berdimuhamedov, daha önce birçok kez çeşitli platformlarda ülkesinin çok partili sisteme geçeceğini dile getirmişti.