Türkiye’nin 3. Tescilli Biberi Olan Kale Biberinde Üreticiler Pazar Arayışlarını Sürdürüyor

Türkiye’nin Şanlıurfa ve Kahramanmaraş biberinden sonra 3. tescilli biberi olan Kale biberinde bu yılki rekolte üreticileri sevindirirken, üreticiler biber pazarını daha da genişletmek için çalışma yapıyor.

Türkiye’nin 3. Tescilli Biberi Olan Kale Biberinde Üreticiler Pazar Arayışlarını Sürdürüyor
Kale ilçesinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan, görüntüsü ve etli olmasıyla bölgede tercih edilen Kale biberi, özellikle mikroklima özelliği taşıyan Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler ve Özlüce köylerinde yetişiyor. Daha önce tohumu Kale ilçesi dışına götürülen Kale Biberi, yapılan çalışmalara rağmen istenilen verim elde edilememiş. Kale ilçesi ve çevresi hariç başka bölgelerde aynı kalitenin yakalanamadığı Kale biberi, başta festival olmak üzere çeşitli çalışmalarla tanıtılmaya çalışılıyor. İlçede yılda yaklaşık 500-600 dekar alanda 2 bin-2 bin 500 ton yaş biber üretimi yapıldığı belirtilirken, 3 damarlı, yağ oranı kaliteli, yuvarlak biber tipli ve kalın etli olması tüketicinin biber tercihinde ilk sıraları alıyor. Ortalama 125-150 gram aralığında olan Kale biberinin çapı 50-60 milimetreye ulaşırken, boyu da 15-20 santimetreye kadar ulaşabiliyor. Acı ve tatlı çeşitlerinin üretildiği Kale biberinin rekoltesi damlama sulama ile artış göstermeye başladı.

Kale Biberi yaş ve kuru olarak dört mevsim tüketilebilirken, yapılan kimyasal analiz sonuçlarında kurusunun insana daha fazla enerji verdiği ortaya çıktı. Potasyum ve C vitaminin yüksekliği ile dikkat çeken Kale biberi, iplere dizilerek kış aylarında tüketilmek için kurutuluyor. Üreticilerin en büyük isteği ise, ürettikleri biberleri dünyaya satabilmek.

Kale ilçesinde esnaflık yapan Gürkan Çakanel, kurduğu ‘www.kalebiberi.com’ adlı siteyle Kale biberini pazarlamak için kolları sıvadı. İnternet üzerinden başlatılan pazarlama çalışmalarında henüz istenen seviyeye gelinemezken, tanıtım ve satış konusunda yeni arayışların sürdüğü belirtildi. İnternet sahibi Gürkan Çakanel, “Dünyada e-ticaret hareketlenmeye başladı.

Kale biberine ulaşmak isteyip bulamayanların ulaşması ve yeni pazarlar bulunması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biberin dokusunu ve özelliğini bozmadan doğal yöntemlerle kuruttuğumuz şekilde gönderiyoruz”dedi.

Yurt dışından da biber siparişi almaya başladıklarını belirten Çakanel, “Fransa’ya 4 koli yolladık. Biberi gönderdiğimiz paket önceleri konserve şeklindeydi. Ancak göndermede sıkıntı yaşanabileceğini düşünerek, biberleri dondurulmuş şekilde gönderdik ve çok beğenildi” dedi.

Kaynak: İHA