GLİ’ye İşçi Alımı İçin Yapılan Kura Çekilişinin İptal Edilmesi

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü'ne bağlı Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesi'ne alınacak 46 beden işçisinin belirlenmesi amacıyla yapılan kura çekilişinde çıkan olaylar nedeniyle çekilişin iptal edilmesine karar verildi.

GLİ’ye İşçi Alımı İçin Yapılan Kura Çekilişinin İptal Edilmesi
AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, sınav komisyonunun, mülakata alınacakların tespiti amacıyla 138'er kişilik asil ve yedek listelerin kuraları çekilirken ilk 30 kişinin isimlerinin belirlenmesinin ardından yaşanan olaylar yüzünden kura çekiminin iptaline karar verdiğini söyledi.

Kavuncu, ''Kütahya veya ilçelerinde ikamet etme'' koşulu bulunmasına rağmen il dışından gelerek adres değişikliği beyanında bulunup ikametgah belgesi düzenletenler olduğu yönündeki iddianın araştırılmasından sonra gerçekleştirileceğini belirtti.

İŞE ALIM SÜRECİ

İşçi alım sürecinde bugüne nasıl gelindiği hakkında bilgiler veren Kavuncu, “Tunçbilek Ömerler havzasında devletimiz yeni bir yatırım kararı aldı ve yaklaşık 200 milyon liralık bir yatırım gerçekleştiriliyor. Bu anlamda 2 etapta da işçi alımı söz konusu. Birinci etap daha önceki yıllarda alınmıştı. Şimdiki alımlar ise ikinci etabı oluşturuyor. 180 işçi alımı planlanmıştı ama yoğun gayretlerimizle + 45 kişilik bir kontenjan ile bunu 225 rakamına ulaştırdık. Yine özel bir girişimimiz daha oldu. Daha önceki yıllarda ilkokul mezunu kişiler yararlanamamıştı. Herkesten KPSS puanı isteniyordu. Ama bu sefer biz beden işçiliği statüsünde alınacak olan kişiler için ilkokul mezunu olanların başvurabilme imkanını da sağlamış olduk. Bu da yoğun gelen bir talep üzerineydi. Bu da gerçekleşen bir ilkti doğrusu. Yine bir başka hadise de yasanın öngördüğü bazı öncelik grupları var. İstimlaktan yararlananlar ve terörle mücadelede üstün başarı gösterenler olmak üzere iki grup var. Bu grupların da bu kadrolardan yararlanmasına olanak sağlandı. Tüm bu çalışmalar ile bölgemizde bir istihdam oluşturuldu” dedi.

"HER BAŞVURAN İŞSİZ DEĞİL"

Son işçi alımına ciddi sayıda başvurunun gerçekleştiğini söyleyen Kavuncu, “Başvuranların hepsi işsiz durumda olan kardeşlerimiz değil. Başka bir yerde çalışan ama devletin verdiği kolaylık ve avantajlardan yararlanmak isteyen önemli bir grup da buradaki iş hakkından yararlanmak için başvuruda bulundu” diye konuştu.

"MÜLAKATA KAÇ KİŞİ KATILACAK?"

Öncelikli olan grupların mülakata doğrudan hak kazanabilmesini sağladıklarını ifade eden Kavuncu, “Önceliği olmayan gruplar arasından ise alınacak miktarın 3 katı sayının belirlenmesi için kuraya gidilecekti. Elde edilen sonuçlara göre 400 vatandaşımız istimlak mağduriyeti yaşadığını belgeleyerek, 64 kişi de terörle üstün başarı göstererek aldığı belge ile işçi alımı için başvurdu. Bu 464 vatandaşımız doğrudan mülakat hakkı elde etmiş olarak kabul ediliyor. Geri kalan büyük grup içerisinden ise 46 kişinin 3 katı kadar oran 138 ismin belirlenmesi için kura çekimi gerçekleşecekti” dedi.

"İKAMETGAH BİLMECESİ"

İşçi alımlarında adrese dayalı ikamet sistemi arandığını vurgulayan Milletvekili Kavuncu, “Yani Türkiye Kömür İşletmelerinin ilan ettiği alım koşullarına göre, İşkur; başvurularda Kütahya’da ikamet ediyor şartı aradı. Bunun dışında 2009 yılında çıkan yönetmelik var ve bütün Türkiye’de bu yönetmelik uygulanıyor. Yasa gereği doğum yeri esas alınamıyor. Yani bugün bir başka yerde doğmuş ama Kütahya’da ikamet eden kişiler de böyle bir haktan yararlanabilmek için yönetmelik gereği başvurabiliyor. Aynı şekilde bizim de kendi hemşehrilerimiz bir başka ilde aynı şekilde orada ikamet ediyorlarsa onlar da bulundukları yerde başvuruda bulunabiliyorlar” şeklinde konuştu.

YANLIŞ BEYAN DURUMU

Kamuoyunda bazı yanlış anlaşılmaların olduğuna dikkati çeken Milletvekili Kavuncu, “Bunlardan bir tanesi burada eğer yanlış bir beyan ile başvurmuş olan kişi varsa bunun hiçbir araştırma yapılmadan kabul edileceği yönünde düşünce var. Bu doğru değil. Alım koşullarındaki kurallarda belirtildiği üzere eğer kişi gerekli olan koşulları sağladığına dair sunduğu belgelerinde bir eksiklik var ise ya da bu belgeleri yanlış beyan ile bildirdi ise bu noktada hem müracaatı, velev ki mülakatı kazanmış olsa bile bu başarısı geçersiz sayılır ve cezai işleme tabii tutulur. İkinci husus ise bu kura işe alım kurası değil. Bu kura mülakata katılmaya hak kazanma kurasıdır. Yani burada kuradan çıkan kişi işe alınmış olmuyor. Gördüğümüz de; 400 kişi istimlaktan, 64 kişi terörden, 138 kişi de bu kuradan çıkmak üzere toplam 602 kişi mülakata girecek. İstimlak ve diğer haklar nedeniyle çok önemli bir çoğunluk ki bu 500’ün üstünde bir sayı diye tahmin ediyoruz. Bu kişiler zaten Tavşanlı ve bölgemizde yaşayan hatta kömür istimlakı nedeniyle mağdur olmuş köylerde yaşayan vatandaşlarımızdan oluşuyor. Yani mülakata girerken çok büyük bir çoğunluk itibariyle doğrudan Tavşanlı ve Tunçbilek çevresinde ikamet eden kişiler olmuş olacak” dedi.

" BUNDAN SONRA NE OLACAK?"

Milletvekili Kavuncu bundan sonraki süreci ise şöyle değerlendirdi: “Şu durumda kura işlemi yürütülemedi. Bu noktada tutanaklar Türkiye Kömür İşletmelerine gönderildi. Genel Müdürlük bu konuda hukuksal yönden incelemesini yapıp kararını verecek. Böyle bir engelleme ve işlemin sürmemesi maalesef buraya alınacak işçilerimizde de bir gecikmeye neden olacak. Yani prosedürler uzadığı için işçiler daha geç işe alınmış olacak. Eğer bu sistemle ilişkini bir takım engellemeler veya başka noktalar devam ederse bu noktadaki mağduriyetin daha ileri boyutlara gitmesi endişesini de taşıyorum. Bunun için nasıl bir yöntem izleneceği konusu elbette Genel Müdürlükçe karar verilecek. Ona göre ilerleyen tarihlerde bir duyuruda bulunulacak.”

"PROVAKASYONLARA KAPILMAYIN"

Konuşmasında vatandaşlara mesaj da veren Kavuncu, “Hemşerilerimizin sakin olması lazım. Provakasyonlara yol vermemeleri lazım. Maalesef bu konuda başka amaçları olabilecek olan kişiler tarafından bazı yönlendirmeler, spekülasyonlar, söylentiler, dedikodular, gerçek dışı beyanlar ile halkı galeyana getirme yönünde bir düşünce hasıl oldu. Bu yöndeki yasal olmayan her türlü iş hem geri dönülmez bir takım zarar doğurabilecek hem de hemşerilerimizin bizzat kendilerinin zarar görmelerine neden olabilecek duruma gelecek. O yüzden hemşerilerimizden yasalara saygılı olmalarını, bu konuda bizlere güvenmelerini ve herhangi bir yasa dışı eylemde bulunmamalarını rica ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı .
Kaynak: İHA