Düzeltme-ergenekon Davasında Mahkeme, Savunma Tanıklarını Dinleyecek

Sayın Abonemin, 'Ergenekon davasında mahkeme, savunma tanıklarını dinleyecek' başlıklı haberimizde 'Emekli Orgeneral Hilmi Özkök' yerine sehven 'eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ' ismi yazılmıştır.

Haberimizi düzelterek tekrar servis ediyoruz. Saygılarımızla.
Ergenekon davasında Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, sanıklar ile avukatlarından, savunma sanık listelerini bir hafta içerisinde mahkemeye bildirmelerini istedi. Öte yandan 2-3 Ağustos 2012 tarihlerinde tanık olarak Ergenekon davasında dinlenen Emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün ifadesinin de Balyoz davasını yürüten mahkeme gibi, ilgili mahkemelere gönderilmesine karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifadesi alınan gazeteci Şenol Gürkan, Ergenekon soruşturması başladıktan sonra haberler yaptığını söyledi.

Tanık Gürkan, Balyoz davası tutuklu sanığı eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklerde anlatılan Kıbrıs konusundan hareket ederek, günlüklerde işaret edilen tarihlerde Kıbrıs'ta çıkan gazeteler ve yayınlanan kitapları incelediğini söyledi.

Gürkan daha sonra da Ergenekon'un Kıbrıs ayağıyla ilgili bir haber yaptığını, bunun da Taraf Gazetesi'nde yayınlandığını anlattı.Haberin yayınlanmasının ardından Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar tarafından ifadesinin alındığını belirten Gürkan, mahkemenin Kıbrıs konusuyla ilgilenmesi ve Kıbrıs'ta mağdur olanları dinlemesi gerektiğini söyledi.

Tanık ifadesinin tamamlanmasının ardından tutuklu sanık Muzaffer Tekin tanığa soru sorduğu sırada Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından kullandığı cümleler nedeniyle uyarıldı.Başkan Özese, daha sonra da soruları sorarken yorum yapmaması için Tekin'e uyarıda bulundu. Özese, yorumlarına devam etmesi nedeniyle Tekin'in mikrofonunun sesini kapattırdı. Tekin de, "Benim aklanmamı istemiyorsunuz. Soru sormama izin vermiyorsunuz. Adil davranın." diye bağırdı. Bunun üzerine Özese, Tekin'in görevliler tarafından dıışarı çıkarılmasını istedi. Tekin, "Ben kendim çıkarım." diye bağırarak salondan ayrıldı.Tanık Gürkan'ın işlemlerinin tamamlanmasının ardından Başkan Özese, Gizli tanık Ahmet'in, gizli tanık odasında hazır bulunduğunu ve ifadesine başvurulacağını açıkladı.

Sesi ve görüntüsü bozularak duruşma salonuna aktarılan gizli tanık, 20-25 yıl Hizbullah terör örgütünün içinde bulunduğunu söyledi.

Örgütün cemaatleri dışında İran'la irtibatı bulunan kişiler konusunda hassasiyet gösterdiğini belirten gizli tanık, bunun da kendisinde başka bir yere verilmek üzere bilgi toplandığı izlenimi yarattığını söyledi.

1994-95 yıllarında cemaatin içinden bazı arkadaşlarının kaybolduğunu belirten gizli tanık Ahmet, "Hiçbir zaman arkadaşlarımın örgüt tarafından kaçırılıp, sorgulandıktan sonra öldürüldüklerini düşünmedim." dedi.

Gizli tanık Ahmet, bu ölüm olaylarıyla ilgili bunları cemaatin içinde yer alan Jitem'le bağlantısı olan kişilerin yaptığını düşündüğünü kaydetti.

Hüseyin Velioğlu'nun dünyanın en güvenli evinde dahi olsa kendisini rahat hissetmediğini belirten gizli tanık, "Örgüt içinde 25 yıl bulunmuş bir kişi olarak söylüyorum ki Gaffar Okkan'ın şehit edilmesinin kesinlikle ve kesinlikle örgüt tarafından yapılamaycağını düşünüyorum. Devletin içinde bazı güçlerin yardım etmesi gerekir. Örgütün, devletin içindeki bir güç tarafından kurulup, yönlendirildiğini ve korunduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Öldürülen yazar Gonca Kuriş ile ilgili bilgisi sorulan gizli tanık, "Gonca Kuriş'in televizyonlara çıkıp, alimmiş gibi konuşması tepki çekiyordu. Hüseyin Velioğlu'nun ona diş gıcırdattığını biliyorum. Yanındakilere 'Şu kadını bir an önce temizleyin' dediğini de duydum" diye konuştu.

Gizli tanık Ahmet'in ifadesinin tamamlanmasının ardından Başkan Özese, sanıklar ile avukatlarına savunma tanıklarını bir hafta içinde mahkemeye bildirmelerini istedi.Özese, geçtiğimiz hafta tanık olarak dinlenilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün beyanlarının duruşma tutanaklarıyla birlikte ilgili mahkelere gönderilmesine karar verildiğini kaydetti.

Duruşmayı 13 Ağustos 2012 tarihine ertelediklerini açıklayan Özese, Pazartesi günü yapılacak olan duruşmada tanık Celal Kazdağlı ile Gizli tanık Kurşun'un dinleneceğini açıkladı.

Emekli Orgeneral Hilmi Özkök, 2-3 Ağustos 2012 tarihli oturumlarda tanıklığı sırasında Balyoz davasını yakından ilgilendiren beyanlarda da bulunmuştu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin bu üzerine, Özkök'ün beyanları bu davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek .