3,4 Milyon Yılda Oluşan Ballıca Mağarası 5 Yılda Bozulmaya Başladı

Dünyada sadece 2 örneği bulunan Ballıca Mağarası'nda hatalı aydınlatma ve insanların müdahaleleri sebebiyle bozulmalar başladı.

Bozulmaların Son 5 yılda meydana geldiği öğrenildi.Birçok yönü halen çözülemeyen Ballıca Mağarası bilinçsiz kullanım nedeniyle deforme oluyor. Mağara içi aydınlatma sisteminde kullanılan ısı yayan lambalar, bilinçsiz ziyaretçilerin mağara duvarlarına yazdığı yazılar, ciddi deformasyonlara sebep oluyor. Mağara içerisinde koloniler halinde yaşayan yarasalar ışık ve sesten rahatsız oldukları için mağaranın başka bölümüne kaçıyor.

Evvelinde bembeyaz olan sarkıt ve dikitlerde de Son 5 yıl içerisinde yoğun bir sararma gözlemleniyor. Mağara içerisinde gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, birkaç yıl Sonra cazibesini kaybedeceği belirtiliyor. 3,4 milyon yılda oluşan mağaranın insanların hatası sebebiyle kısa sürede bozulmaya başlaması, eski halini bilenler tarafından üzüntüyle karşılanıyor.Ballıca Mağarası'nın mülkiyeti Çevre ve Orman Bakanlığı’na ait. Mağaranın işletmeciliği yapılan ihale Sonucunda özel sektöre devredilmiş. Dünyanın ender mağaralarından biri olmasına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmaması tezat olarak değerlendiriliyor.Konuyla ilgili soruları cevaplayan mağaranın işletmecisi Yusuf Durna, aydınlatmanın mağaraya zarar verdiğini kabul etti.

Bu konuda proje hazırladıklarını ifade eden Durna, "Orman işletmesinden izin alınması gerekiyordu, projemizi çizdirerek müracaat ettik. Orman işletmesinden onay geç çıktı. Onayın ziyaret yoğunluğunun arttığı günlere denk gelmesi sebebi ile projemizi kışın hayata geçirmek üzere ötelemek zorunda kaldık. Yeni aydınlatma sistemimiz led lambalı olacak, yeteri kadar ışık yaydığı halde şu an kullandığımız lambalardan yüzde 90 daha az ısı yayacak. Ayrıca mağara içini rehberler eşliğinde gezdirerek ziyaretçilerin mağaraya zarar vermelerinin önünü alacağız.” dedi.

Tokat’ın Pazar ilçesinde bulunan Ballıca Mağarası devasa büyüklüğü, içerisinde bulunan oluşum şekillerinin güzelliği nedeniyle ziyaretçilerin akınına uğruyor. Mağara içerisinde yer yer kristal kireç taşlarıyla oluşan pırasa, soğan, paraşüt, makarna, sarımsak gibi şekiller bulunuyor. Salon ve havuzlardan oluşan mağara içerisinde dikitler, sarkıtlar damlataşlar ise oldukça dikkat çekiyor. 680 metre uzunluğunda 94 metre yüksekliğinde olan mağarada havuzlar da yer ayrı bir güzellik oluşturuyor. Karstlik kristal kireç taşıyla oluşan mağaranın iç sıcaklığı yaz-kış ortalama 18 derece civarında. Mağaranın değişik yerlerinde koloniler halinde yaşayan 'cüce yarasalar'ın mağarada açık yer bulunmamasına rağmen nereden girip çıktıkları halen çözülebilmiş değil.

Mağara yarı yatay, yarı dikey olarak birbirine bağlı 5 kat ve 8 salondan oluşmakla birlikte bazı bölümlerinde oluşumlar hala devam ediyor. Mağara havasının astım hastalığına iyi geldiği, Ballıca köyü sakinleri tarafından da dile getiriliyor. Mağaranın ulaşılamayan yerlerinin, ulaşılandan daha fazla olduğu yetkililer tarafından belirtiliyor. Mağaradaki şekillerin oluşumlarını ve yaşlarını belirlemek amacıyla yapılan izotop çalışmaları ise halen devam ediyor .