Elazığ Çevre ve Şehircilik Müdürü Kandemir Açıklama Yaptı

Elazığ Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdulkadir Kandemir, Sivrice ilçesi yakınlarındaki Hazar Gölü'ne yapılan deşarjlara etkili arıtma yöntemlerinin uygulanması gerektiğini bildirdi.

Kandemir, Hazar Gölü'nde 14 Haziran'da göl yüzeyinde meydana gelen fiziksel değişiklikle ilgili olarak müdürlük teknik elemanları tarafından 15 Haziran'da yüzey suyu numunesi alınarak teknik elemanlarca ölçümlerinin yapıldığını, numunenin analiz için Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş laboratuvara gerekli koruma şartları sağlanarak gönderildiğini kaydetti.

Analiz sonuçlarının müdürlüğe ulaştığını, sonuçların 'Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği' ekinde bulunan 'Göller, göletler, bataklıklar ve baraj haznelerinin ötrofikasyon kontrolü sınır değerleri' kriterine göre değerlendirildiğini ifade eden Kandemir, şunları kaydetti:

''Analiz sonuçları incelendiğinde 'Azot, fosfor gibi besi elementlerinin fazlaca deşarj edildiği göl, akarsu gibi su ortamlarında, su kalitesinin bozulması' olarak açıklayabileceğimiz ötrofikasyon olarak adlandırılan durumun vuku bulduğu sonucuna varılmaktadır. Kullanılmış suların su yataklarına boşaltılması, alglerin çoğalmasına yol açmakta ve sonuç olarak su eko sistemini ve suyun kalitesini bozmaktadır. Suyun tadı, kokusu ve renginde değişmelere yol açmaktadır. Mevsim itibariyle, Hazar Gölü etrafında bulunan yazlıklarda, Sivrice ilçesi ile Gezin Beldesinde nüfusun artmış olması gibi nedenlerle göle verilen atık su miktarı artmış, sıcak havanın artışıyla su sıcaklığındaki hızlı artış göl ortamındaki alglerin çoğalmasına neden olmuştur. Alglerin artışı ise suyun kalitesi ve renginde bozulmaları beraberinde getirmiştir. Bu durumla ilgili olarak göle deşarjlara etkili arıtma yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.''

Kandemir, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 5491 sayılı kanunla değişik geçici 4. Maddesinin nüfusu 2000-10000 arasında olan belediyelere kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 yıl süre içinde atık su arıtma ve evsel nitelikli katı atık bertaraf tesisini kurma zorunluluğu getirdiğini belirterek, ''Gezin Belediye Başkanlığı atık su arıtma tesisi tamamlanmış olup işletmeye alınma aşamasındadır. Sivrice Belediye Başkanlığı'nın atık su arıtma tesisi inşası devam etmektedir. Arıtma tesislerinin işletmeye alınma süreçleri müdürlüğümüz tarafından titizlikle takip edilmektedir'' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ömer Fansa

Yayıncı: Emine Konuk
Kaynak: AA