S&P: Avrupa Krizi Rusya ve BDT Ülkelerini Ciddi Etkilemez

Uluslar arası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Avrupa’da yaşanan borç krizinin Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri bankacılık sistemini yüksek seviyede olumsuz etkilemesini beklemediklerini açıkladı.

S&P’nin raporuna göre, Rusya ve BDT’de faaliyet gösteren bankaların Euro Bölgesi düşük seviyedeki bağımlılıkları, riskleri önemli ölçüde tolere ediyor.

Avrupa’da bankacılık sektörünün yabancı yatırımlara bağımlı oldukları ifade edilen raporda, Rusya ve BDT ülkelerinde bankaların kısmen dış yatırımdan bağımsız olmaları da koruma sağlıyor.Raporun hazırlanmasında katkısı olan kredi uzmanı Pierre Gautier’e göre, Rusya ve BDT ülkelerinde bankacılık sektörü açısından en büyük riski dünyada makroekonomik dengelerin bozulması oluşturuyor.Uzman, “Eğer dünya ekonomisi zayıflarsa petrol fiyatlarına yansır. Bu da fiyatlara, yerel kurlara ve bankacılık sistemine doğrudan etki yapar” değerlendirmesinde bulundu.Gautier açıklamasında, “Biz Euro bölgesindeki borç krizinin Rusya bankacılık sektörünü bulaşma riskini düşük görüyoruz. Temel senaryoya göre Rusya ve BDT ülkelerinde ekonomik düşüş kaçınılmaz. Ancak bunun bu ekonomilerde şok etkisi yaratacak ve tüm bankacılık sektörünü derinden etkileyecek şekilde yüksek olacağını tahmin etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.