Erzurum Kongresi'nin 93. Yıl Dönümü Kutlandı

Erzurum Kongresi'nin 93. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Vali Sebahattin Öztürk, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'in Havuzbaşı’ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören daha sonra Kongre Caddesi’ndeki kongre binasında devam etti. Burada protokol, kongreye katılan delegelerin oturduğu sıralara oturarak programı izledi. Buradaki törende kongre süreci temsili olarak canlandırıldı. Tören sonunda ise protokol ve katılanlar canlandırmaya alkışlarla karşılık verdi. Törende, kongreye katılanlar arasında bulunan Sürmene delegesi Ahmet Kulaçzade’nin torunu Emine Kulaç duygulu anlar yaşadı. Kulaç, dedesinin 15 günlük zorlu bir yolculuğun ardından at arabasıyla, bir müddet de yaya olarak çarıklarının altı yırtılarak Erzurum’a geldiğini belirterek, kendilerinin ise 5 saatlik bir yolculuğu çekemediklerini ifade etti.

Bunlar aklına geldikçe çok duygulandığını ifade eden Kulaç, “Bunu da çocuklarımıza, gelecek nesillerimize anlata anlata yaşatmalıyız. Geçen sene çocuklarımı getirdim. İlkokula gidiyorlar, ama buradan gittikten sonra ortaokul tarihlerini araştırmaya başladılar. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir ricam var. Doğudaki çocuklar buranın tarihini biliyorlar. Bir müfredat ayrılabilir, batıdaki tarihi gezip okuyarak değil, görerek yaşamalarını, batıdakilerin de doğudaki tarihi görme imkanını yaşamaları daha doğru olacaktır.” diye konuştu.

Programın sonunda ise Kongre Binası önünde Erzurum Bar ekibi tarafından bir gösteri sunuldu. Bu arada Ramazan ayı nedeniyle Havuzbaşı'ndan Kongre Binası'na kadar olan yürüyüş iptal edildi .