Denizli’de ‘şiddeti Önleme ve Şiddet Mağdurlarına Hizmet Merkezi’ Kuruldu

Denizli'de valilik, belediye ve baro arasında, kadına ve aile bireylerine yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarına sahip çıkılması için baro bünyesinde “Şiddeti Önleme ve Şiddet Mağdurlarına Hizmet Merkezi” kuruldu.

Geçen mart ayında söz konusu üç kurum arasında imzalanan "Kadın ve Aile Bireylerine Karşı Şiddetin Önlenmesine İlişkin Protokol" gereği kurulan merkezde, bu konuda eğitim almış gönüllü kadın avukatlar, şiddete uğrayan kadınların haklarını savunacak. Merkezin hizmete girmesi dolayısıyla Denizli Barosu’nda AK Parti Milletvekili Nurcan Dalbudak, Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan ve Baro Başkanı Müjdat İlhan tarafından basın toplantısı düzenlendi.

Vali Demir, daha önce kurumlar arasında imzalanan protokol gereği Denizli’de aile içi şiddetin önlenmesi konusunda yapılacak çalışmaların tek elden koordine edileceğini söyledi.

Demir, “Baromuzda çağrı alma sistemi başladı.

Aile içi şiddete uğrayan vatandaşlarımıza hukuki yardım vermek için bir sistem oluşturuldu. Biz olayları hiçbir zaman kapatıcı olmadık. İnsanın olduğu yerde bu olayların olacağını biliyoruz ama önemli olan, zamanında müdahale ederek önleyici tedbirler alıp hiç yaşanmamasını sağlamaktır.” dedi.

Milletvekili Dalbudak ise çalışmanın, en az çıkarılan kanun kadar önemli olduğunu belirterek, “Şiddete maruz kalan kadınların, bir telefonla hukuki sorunlarına yardımcı olacak kimseler bulunması takdire şâyandır.” diye konuştu.

Toplumda söz söyleyen herkesin, problemlere çare olmak için çalışması gerektiğini ifade eden Başkan Zolan da, “Bütün kurumlarımız, toplumu oluşturan ailelerin mutluluğu ve huzuru açısından olağanüstü gayretler sarf ediyor. Baromuz, sosyal sorumluluk alanında sadece söz söylemek değil, eyleme geçmek gerektiğini çok güzel bir projeyle ortaya koydu.“ dedi.

Baro Başkanı İlhan ise protokolün işleyişi hakkında bilgi verdi. Şimdiye kadar 12 kişinin kendilerine başvurduğunu kaydeden İlhan, çeşitli örneklerle mağdurlara nasıl yardımcı olunduğunu anlattı.Söz konusu protokol gereği şiddet mağduru kadın ve aile bireylerine hukuki yardım, psikolojik destek ve sosyal yardım sağlanarak bireylerin sosyal desteğinin arttırılması, mağduriyetlerinin giderilmesi, taraflarca verilen hizmetlerde kurumsal kapasitenin arttırılarak kurumlar arasında işbirliği ve eşgüdüm sağlanıp hedef gruba verilecek hizmet kalitesinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Protokol kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarına başvuran şiddet mağduru kadın ve diğer aile bireylerine, barodaki gönüllü kadın avukatlar hukuki yardımda bulunurken çeşitli ilgili kurumlar da yardım için görev alanındaki işleri yapacak .