Torunundan Nasreddin Hoca'yı Hatırlatan Saatler

Konya'nın Akşehir ilçesinde emekli öğretmen Nasreddin Hoca torunu olan Erdoğan Özbakır'ın, fıkralardan esinlenerek ürettiği tersine işleyen saatler ilgi çekiyor.

Nasreddin Hoca diyarı Akşehir'de yaşayan Erdoğan Özbakır, zamanı tersten gösteren saat icat etti. Daha çocukken 50 yıl boyunca bir hobi olarak hediyelik eşya sektörüne girdiğini belirten Özbakır, "Kurduğum atölyede Nasreddin Hoca ile ilgili biblo, tablo, kalemlik, anahtarlık gibi çeşitli el sanatı ürünler yapıyorum. Öğretmenlik yaparken de hediyelik eşyalar yapmaya devam ettim. Bu işe başladığım 1961 yılından bugüne kadar onbinlerce model ürettim. Son olarak Hoca’ma duyduğum sevginin bir meyvesi neticesinde tersine işleyen saat icat ettim." dedi.

Tersine işleyen saati, Nasreddin Hoca’nın eşeğe ters binmesinden esinlenerek yaptığını anlatan Özbakır, "Hoca aslında eşeğe ters binerken düz bir felsefeyi anlatır. 'Saatin de ters gitmesi Hoca'nın esprisine uyar' diye düşündüm. Çünkü günümüzde o kadar çok ters giden iş var ki... 'Belki ters giden işleri de ters çalışan bir saatle düzeltiriz' şeklinde bir espri aklıma geldi. Saatin çizim, dizayn, renk ve boyut kısmını tasarladım. Sonunda ortaya güzel bir tersine işleyen Nasreddin Hoca saati çıktı." diye konuştu.

TERSİNE ÇALIŞIYOR AMA ZAMANI DOĞRU GÖSTERİYOR
Saatin akrep ve yelkovanının tersine döndüğünü ancak rakamların da ters tarafa doğru sıralanması nedeniyle doğru zamanı gösterdiğini dile getiren Nasreddin Hoca torunu Özbakır, saatin tersten işleyişini soranlara "geçen zamanı geri getirir, tersine giden işleri düzeltir, doğruyu bulmak için düşünmeyi yeniden öğretir" gibi esprilerle izah etmeye çalıştığını söyledi.

Saati görenlerin, önce şaşırdığını, Sonra gülümsediğini anlatan Özbakır, şöyle konuştu: "İlk gören saati çok orijinal ve renkli buluyor. Tekrar baktığında tersine çalıştığını anlıyor. Sonra tekrar baktığında rakamların da ters olduğunu görüyor ve kahkaha atıyor. Herkesin evinde saati var. Yeni bir saat almayı hiç düşünmeyen insanların bile dikkatini çekiyor. 'Hep düzünü aldık işler doğru gitmedi, bu defa tersine gideni alalım bakalım işlerimiz belki düzelir' diyerek saati satın almak istiyorlar." Mucit Erdoğan Özbakır tasarladığı saatin patentini almayı da düşünmüyor. Özbakır, "Bu iş, bu sektör sadece benimle sınırlı kalmasın. Arkadan gelen kuşaklarda benim üstlendiğim misyona sahip çıksın. Yeni ürünler tasarlasın.”Şeklinde düşünüyor. Nasreddin Hoca’yı layıkıyla anamadıklarını da dile getiren Özbakır,”Hoca’mı bir nebze olsun tanıtabildiysem ne mutlu bana." ifadelerini kullandı .