Müftü’den Zenginlere Ramazan Tavsiyesi

Gaziantep Müftüsü Ahmet Bulut, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde zenginlere tavsiyelerde bulundu.

Müftü Ahmet Bulut, 11 ayın sultanı Ramazan ayına adım adım yaklaşıldığına dikkat çekerken, İslam aleminin maddi ve manevi olarak Ramazan’a hazırlandığını hatırlattı. Ramazan ayının önemini dile getiren Müftü Bulut, bu yıl Ramazan ayında selamlaşmanın önemini ön plana çıkarma çabasında olacaklarını belirtirken, şunları söyledi: ”Ramazan senenin zirvesi adeta finali sayılır. Çünkü mübarek Ramazan rahmet ayıdır, Kur’an ayıdır, sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayıdır, oruç ayıdır. Mübarek Ramazan’a yaklaşmanın maddi ve manevi hazırlığı içerisinde bulunmaktayız. İnşallah bu Ramazan’da geçen sene olduğu gibi bin bir hatim geleneğini bütün camilerimizde devam ettirip, Kadir gecesinde duasını yapacağız. Yaklaşık il merkezinde 10 camimizde hatimle teravih kılınacaktır. Bu yıl mübarek Ramazan’da ana tema olarak selamlaşmayı öne çıkarmaya gayret ediyoruz. Selamın önemi, toplum hayatımızda selamlaşmanın yeri, gönül köprülerini pekiştirmenin dini, ailevi ve sosyal hayatımıza kazanımlarını inşallah Ramazan’da muhtelif konuları anlatırken, bu konulara da daha fazla ağırlık vermeye gayret edeceğiz. Ramazan’da halkımıza özellikle sevgi ve dayanışma içerisinde birbirlerine yaklaşmalarını tavsiye ediyoruz. Yıkılan gönül köprülerinin mutlaka Ramazan ayında yeniden tamir edilmesi gerekir.” Zenginlere ‘Fakirlere iftar verin’ tavsiyesinde bulunan Bulut, sözlerine şöyle devam etti: ”Varlıklı insanlarımıza özellikle Ramazan ayında fakir, yetim, yoksul, gariban, öksüzlere iftar vermelerini, birbirlerine ziyafet çekercesine sadece zenginlerin çağrıldığı şatafatlı iftarlar yerine gönüller yapacak şekilde iftarlar vermelerini tavsiye ediyoruz.” Bulut, bu yıl ki fitre ve zekat rakamlarını da açıkladı.

Fitre’nin asgari olarak 8,5 TL olduğunu söyleyen Bulut,”Bu sene zekat ve fitre hesaplarını müftülükler olarak ilan ettik. Bu senenin fitre fiyatı asgari 8,5 TL’dir. Yani fakiri iki öğün, bir gün doyuracak şekilde olması gereken fitrenin en aşağı derecesi budur ama gücü yeten kimselerim fitresini öderken tutamadığı oruçların yerine fitre verirken, ya da Ramazan’da fakir fukarayı fitre ile sevindirmeye gayret ederken, gücü nispetinde bu rakamı arttırarak vermesinde sevap vardır. Ramazan ayı yardımlaşma duygularının kabarmasına ve ayrıca Müslümanların derdiyle dertlenme alışkanlıklarının kazanılmasına vesile olacaktır.” Ramazan ayının aynı zamanda tövbelerin kabul olduğu bir ay olduğunu sözlerine ekleyen Bulut, Ramazan ayında oruç tutamayanlarla ilgili de açıklamalarda bulundu.

Bulut,”Ramazan ayı aynı zamanda tövbe ayıdır. Peygamber Efendimiz (SAV) buyuruyor ki; Mümin günahla eskir, tövbeyle yenilenir. Halisane niyetle tövbe eden hiç günah işlememiş gibidir. Bu nedenle evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayında Kadir gecesinin affına nail olabilmek için Ramazan gecelerini ihya etmek, gündüzleri ise oruç tutarak hayırlı işler yaparak Allah’ın rızasını kazanma gayretine girmek gerekir. Ayrıca Ramazan ayında farz olan oruç müminlere zahmet ya da külfet değil, rahmettir. Oruç tutamayacak kadar hasta ve yaşlı olanlar, oruç tuttuğu zaman sağlığı tehlikeye girecekler her bir oruç için bir fidye vermek suretiyle oruç borcunu eda etmiş olurlar. Ayrıca yolcular için ruhsat vardır. 90 kilometre ve üzerinde yola gidenler oruç tutmayarak başka zamanlara gününe gün kaza edebilirler. Adet gören kadınlar yine oruç tutmazlar.”
Kaynak: İHA