İran Suriye Konusunda Sağduyu Çağrısında Bulundu, Esad'ın 'Reform Çabalarını' Övdü

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, bölge ülkelerinin Suriye krizi konusunda sağduyulu hareket etmeleri çağrısında bulunarak, bu konuda alınacak "yanlış bir kararın yıkıcı sonuçlar" doğurabileceği uyarısında bulundu.

Salihi, Suriye krizine yönelik çözüm arayışları çerçevesinde Şam'ın ardından Tahran'a gelen BM ve Arap Ligi'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'la bir görüşme gerçekleştirdi. Salihi, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye'ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Salihi, "Durumun daha da kötüleşmesine müsaade etmemeliyiz, bu kimsenin çıkarına olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Bölge ülkelerindeki medya kuruluşlarının da sağduyulu bir yayıncılık yapmasını isteyen Salihi, atılacak yanlış adımların geri dönülemez neticeleri beraberinde getirebileceğini söyledi.

Tahran yönetiminin Suriye konusundaki tutumunun açık olduğunu kaydeden Salihi, Suriye halkının özgür seçimler, çok partili seçim sistemi, özgürlük, demokrasi ve bağımsızlık hakları gibi temel insani haklardan faydalanması gerektiğini dile getirdi.

Bu çerçevede Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkede reformların uygulanması ve halkın meşru taleplerinin karşılanmasına yönelik adımlarını öven Salihi, Esad'ın bu girişimlerinin dış müdahale nedeniyle baltalandığını ve bunun da ülkedeki durumun daha da kötüleşmesine yol açtığını belirtti.

ANNAN: İRAN KRİZİN ÇÖZÜMÜNDE ROL OYNAMALI

Annan ise, Suriye krizinin barışçıl yollardan çözümünde destek ve işbirliği arayışı amacıyla Tahran'da bulunduğunu ifade ederek, İran'ın, krizinin çözümünde rol oynaması gerektiğini vurguladı.

Annan, "Sayın Bakan, meselenin barışçıl şekilde çözümüne yönelik gerçek manada bir çaba ortaya koymadığımız takdirde, sürecin çığırından çıkacağını ve tüm bölgeye yayılabileceğini, bunun da hiçbirimizin hayal edemeyeceği sonuçlar doğuracağını net bir şekilde ifade etti.

Dolayısıyla Suriye'ye barış ve istikrar getirmek için birlikte çalışmamız gerekiyor" dedi.

Suriye'de henüz siyasi sürecin başlamadığını da dile getiren Annan, "Tüm partileri masa basına getirecek bir siyasi süreç, 6 maddeli planın en önemli konularından biri" değerlendirmesinde bulundu .
Kaynak: İHA