Sarayiçi Er Meydanı'nda Şili ve Kenyalı Öğrenciler Yağlı Güreşe Tutuştu

10. Türkçe Olimpiyatları Edirne etkinlikleri kapsamında Er Meydanı'nda Şili ve Kenyalı öğrenciler peşrev çekerek, yağlı güreşe tutuştu.

Gecede konuşan AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Türk milletinin bin yıl önce Anadolu topraklarına bir medeniyetin temsilcisi olarak geldiklerini söyledi.

Türkçe olimpiyatlarının tohumlarının Edirne'den atıldığını ifade eden Müezzinoğlu şunları kaydetti:

''135 ülkeden 1500 öğrencinin geldiği Türkçe olimpiyatlarının ruhu acaba nerede oluşmuştur, ruh tohumları acaba nerede atılmıştır diye her Edirneli bu soruyu sorduğunda şu cevabı bulacaktır. Bu tohumlar 35 yıl önce Edirne'de atılmıştır. Edirne kendi zenginliklerini, kendi dünyasından, toprağından doğurduğu bu zenginlikleri her ne kadar okyanus ötesinde hüzünlü bir durumda da olsa, hüzünden zenginlik doğuran bir medeniyet olarak, nasıl Selimiye'yi Mimar Sinan'la anıyorsak, bu olimpiyatları da gülen yüzüyle Gülen hocamızı anıyoruz, gönül dolusu selam olsun diyoruz''

Edirne Valisi Gökhan Sözer de Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin de yapıldığı Er Meydanı'nda 20 bin kişinin izlediği 10. Türkçe Olimpiyatları Edirne etkinliklerinde, geceye imza atanlara teşekkür ettiğini söyledi.

Türkçe'nin bayrağını sonsuza dek dünyanın her yerinde dalgalandırmalarını dilediği öğrencilere emek veren öğretmenlerine de teşekkür eden Vali Sözer, ''Dünyanın dört bir yanından Türkiye'ye gelen öğrenciler bugün bize bir ses verdiler, Türkçe'ye nefes verdiler aynı bin yıl önce bu toprakları Alperenlerin yurt ettikleri gibi, dünyanın her yerinde ses bayrağını, Türkçe'yi dalgalandırdılar. Onlara analarının ocağında, yurtlarının bucağında durmadan, gurbetin hüznüne katlanan öğretmenleri hizmet ettiler. Bu emeğin karşılığında bu muhteşem geceyi izledik. Biz onlara, değerli öğretmenlerine teşekkür ediyoruz. Diliyoruz, dua ediyoruz ki Türkçe'nin çocukları olarak hep var olsunlar, dünyanın her yanında, Türkçe'yi, Türk kültürünü yaşatsınlar'' diye konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise gecenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Dünyanın pek çok ülkesinden gelen konuk öğrenciler şarkı ve şiirlerini sunarak izleyenlerden büyük alkış aldı, pek çok izleyen öğrencilerin gösterileri sırasında duygulandı.

Etkinliklerde Şili ve Kenyalı öğrenci peşrev çekip, yağlı güreşe tutuştu. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim'in sonlandırdığı güreşte, Selim her iki öğrenciyi de başpehlivan ilan etti.

Edirne il etkinliği sponsor firmalara plaketlerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Muhabir: Salih Baran

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA