Bülent Arınç’tan Medya Patronlarına Tepki

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, medya patronlarının çalışan gazetecilerin haklarını tam olarak ve zamanında vermediğini belirterek bu durumu eleştirdi.

Bülent Arınç’tan Medya Patronlarına Tepki
Basın kuruluşları ve derneklerin cesur davranarak bu konuları dile getirmesini isteyen Arınç, gazetecilerin yıpranma hakkının tekrar geri verilmesiyle ilgili de çalışma yapıldığını söyledi.

Arınç, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Bursa İl Müdürlüğü’nün açılışını yaptı. Arınç, Mustafa Kemal Atatürk’ın, 1920’de Meclis'in açılmasını takiben bağımsızlık için önemli iki kurumu hayata geçirdiğini belirterek, bunlardan birsinin Anadolu Ajansı olduğunu kaydetti.

AA’nın milli bir görev üstlendiğini kaydeden Arınç, 6 Haziran’da da Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün kurulduğunu ifade etti.

Bugün 90. yılına gelindiğini belirten Arınç şöyle konuştu:“İlk kuruluş yıllarında çok önemli hizmetler yaptı. Ama son 10 yıldır çok durağan bir konuma gelmişti. Başbakan yardımcısı olarak bana görev verilmesiyle bu önemli kuruluşu nasıl daha aktif hale getiririz diye düşündük. Bugün hamdolsun 2 yıldır en azından 90 yıllık noktayı geçtik. Yani artık yerel medya ve ulusal medya ile sınırlı değil internet medyası konusunda dünyada sıkça bahsedilen bir kurum haline geldi. Bugün geldiğimiz nokta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği en güzel noktadır. Bununla iftihar ediyoruz.”

"Eylül –Ekim ayları kanun hükmünde kararnamelerin olduğu, bürokraside yeni düzenlemelerin olduğu aylardır" diyen Arınç, “Kanunları olmayan 5 kurum faaliyet yapıyordu. Onların da kanun hükmünde kararnameler ile yasal dayanaklarını gerçekleştirdik. İlk geldiğimden beri Bursa yerel medyasında da ulusalında da yazılı ve görsel medyasında da güçlü bir il. Birbirinden değerli televizyonlar gazeteler var, kıymetli çalışanlar var. Bursa’yı önemsediğimiz için burada açılışa karar verdik.” diye konuştu.

“GAZATECİLERİN HAKLARINI ALAN PATRONLARDIR”
Gazetecilerin sendikal hakları ve yıpranma hakkı gibi konulara değinen Arınç, şunları dile getirdi:“Medya sendikası talep edilmişti, basın merak ettiği için tekrar ifade ediyorum. Gazeteciler olsun, dernekler olsun, lütfen sosyal güvenlik kanunun yürürlüğe girmesiyle yıpranma hakkın kaldırıldığını tekrar konulmasını arzu ediyorlar. Sayın başbakanımız bu konuda bir çalışma yapıyor. 2008’de sosyal güvenlik kanunu bunu kaldırdı. O zaman haklı bir gerekçe vardı. Her gün basında çalışanların bir koşuşturma içerisinde oldukları biliniyor. Dolayısıyla diğer iş kolları ile birlikte düşünerek yeniden fiili hizmetin konulup konulmayacağı ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Umarım olumlu sonuçları olur. Şuan bir açıklama yapma durumunda değilim. İnşallah sizlerle olumlu sonuçları paylaşırım. Yıpranma hakkı veya fiili hizmet zammı ne kadar savunulan bir sorunsa bugün onun önüne geçen farklı sıkıntılar var. Bütün cemiyetleri sendikaları bu konu üzerinde odaklanmaya davet ediyorum. Bizde AA’da sendika var. Diğer yazılı ve televizyon basınında sendika hakları çalışanların elinden alındı. Bunları çalışanların elinden alan patronlardır. Patronlara karşı bütün basın mensuplarının cemiyetlerinde tartışması gerekiyor.”

“GAZETECİLER CESUR OLSUN”
Bir diğer sorunun ise çalışanların güvencesi olduğuna dikkat çeken Arınç, şöyle devam etti: “Hergün kapının önüne konulma endişesi içinde çalışıyorlar. Haklarını çalıştıranlardan düzenli alamıyorlar. Bir kısmının 6-7 aylık alacakları var, haftalıkla çalışanlar var. Dolayısıyla basın çalışanlarını ucuz ücretlerle çalıştırılıyorlar. Maaşları ve özlük haklarının verilmediği de bir gerçektir. Lütfen arkadaşlar cesur olsunlar. Ey cemiyetler, dernekler arkadaşlarınızın bu haklarını da dile getirin. Çalıştıklarının ücretlerini patronlar zamanında ödesinler. Bu meslek zor ve yıpratıcı ama hava kadar su kadar da önemlidir. Basın mensuplarının hak ettikleri ücretlerini gününü geçirmeden kendilerine ödesinler. Bütün bunları fiili hizmet zammı ile birlikte savunursak daha anlamlı olur.”Vali Şahabettin Harput da hür basının demokrasi için çok önemli olduğunu belirterek, basının pek çok sorunun çözümünde rehberlik yaptığını kaydetti.

Basının Bursa için de çok önemli olduğunu vurgulayan Harput, şehrin tanıtımı konusunda çok önemli hizmetler yapıldığını ifade etti.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya da Anadolu basınının gelişmeye devam ettiğini dile getirdi. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Karakaya, yerel ve bölgesel toplantılarla gazetecilik mesleği ile ilgili sorunların belirlenip çözümü için çalıştıklarını vurguladı .