Taşgetiren: Türkiye, 60 Yılda 5 Askeri Darbe Yaşadı

Gazeteci Yazar Ahmet Taşgetiren, Türkiye'nin, Cumhuriyet tarihi boyunca 5 askeri darbeyle ameliyat masasına yatırıldığını belirterek, devrimlerle toplumun yeniden inşa edilmek istendiğini söyledi.

Taşgetiren: Türkiye, 60 Yılda 5 Askeri Darbe Yaşadı
Batman Üniversitesi'nin davetlisi olan Gazeteci Yazar Ahmet Taşgetiren, 'Normalleşme Sürecinde Türkiye' konulu konferans verdi. Üniversite konferans salonunda düzenlenen programda konuşan Taşgetiren, Türkiye'de 60 yılda 5 askeri darbenin yapıldığına dikkat çekti.

Türkiye'nin 28 Şubat sancısının halen devam ettiğine dikkat çeken Taşgetiren, “Türkiye'de ne yazık ki 28 Şubat sürecinin sancıları devam ediyor. On yılı aşkındır 28 Şubat sancısını toplum olarak yaşıyoruz. Türkiye tarihine baktığımızda son 60 yılda 5 askeri darbeyle ülke ameliyat masasına yatırıldı. Askeri müdahalenin amacı toplumu yeniden inşa etmek üzerinedir. Toplum yanlış yapar, bu yanlışı önlemek için gözcüler devreye girer, onlar toplum için kulak çeker, meclis kapatılır, başbakan asılır. Nedense hiç toplumun fikirleri önemsenmez, toplumun değerlerine önem verilmez, aksine toplumu yeniden inşa ederler. 28 Şubat böyle bir şeydi.” dedi.

Taşgetiren, 28 Şubat'ın, en büyük yarayı eğitim sisteminde açtığına vurgu yaparak, “Başörtüsü sorunu burada inşa edildi, yasaklandı. 2007 yılında da halkın yüzde 47 oyunu alan iktidar partisinin kapatılması için düğmeye bastılar. AK Parti, tabir yerindeyse ipten döndü. AK Parti'yi kapatmanın ülke için büyük bir facia yaratacağını düşündüler, partinin hazine yardımını kestiler. Böylelikle halkın yüzde 47'si de böyle bir cezaya çarptırıldı. Türkiye'de ne yazık ki adaleti onayan hukuk yerine ideolojik hukuk yaratılmış.” diye konuştu.

“28 ŞUBAT TOPLUMU FORMATLADI”

Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu belirten Taşgetiren, devlet-toplum ilişkisinin normalleşmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin, bulunduğu coğrafya itibariyle çok önemli olduğuna vurgu yapan Taşgetiren, şöyle devam etti:“Türkiye, o kadar etkin bir darbe sürecinden geçti ki MGK'da oturma düzeni bile 9 yılda değiştirilebildi. İktidar çok önemli adımlar attı. Başarılı çalışmalara imza atmayı bildi. Kardeşlik ilişkilerimizi iyi geliştirmeliyiz. Toplumun her kesiminde geçmişin dizaynını yapanlar büyük yaralar açtı; başörtü ve etnik sorunlar. Günümüzde çoğu üniversitede artık başörtü sorunu aşıldı. Kamusal alanlarda kurum yöneticilerinin inisiyatifiyle başörtüsüne izin veriliyor ama halen yasaklar var. Bu nedenle herkesin ve herkesimin yeni anayasaya destek olması gerekiyor. Bu sorunların çözümü için yeni bir anayasanın hazırlanması kaçınılmaz.” Konferans sonunda Üniversite Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, “Üniversitelerin amacı tek öğrenci yetiştirmek değil, bulundukları kentlere toplumsal ve kültürel alanlarda köprüler kurmaktır. Bu güzel ve çok anlamlı konferanstan ötürü Türkiye'nin saygın gazetecilerinden biri olan Sayın Ahmet Taşgetiren'i kutluyorum.” diyerek, teşekkür plaketi ve çiçek verdi.