Bakan Eker: Azerbaycan İle Karşılıklı Ticaret Hacmimizi Artırmalıyız

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker resmi temaslarda bulunmak amacıyla geldiği Bakü’de Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev ile bir araya geldi.

Bakan Eker, iki ülke ticaret hacminin mevcut potansiyel dikkate alındığında çok mütevazi olduğunu söyledi.

İki bakan ülkeleri arasındaki mevcut iyi ilişkileri daha da geliştirme konusunda bilgi alışverişinde bulundu. Azerbaycanlı Bakan ülkesi ile Türkiye’nin bölgede önemli ortaklıklar kurmaya başladığını söyledi.

Ülkesinin her geçen gün ekonomik anlamda geliştiğini ve bölge ekonomisinin yüzde 80'inin Azerbaycan tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Bölgenin en büyük projeleri olan Bakü Tiflis Ceyhan, Bakü Tiflis Kars Demir Yolu projelerini başarıyla uyguladıklarını ifade eden Azerbaycanlı bakan, Türkiye’nin kalkınma hızı olarak yüzde 8 gibi bir başarı elde etmesinden de mutlu olduğunu ifade etti.

Mustafayev, "Bu gelişme hızı Türkiye’nin düzgün idare edilmesiyle izah edilebilir." dedi.

Mehdi Eker de Azerbaycan ile Türkiye arasında başta siyasi, iktisadi idari alanda olmak üzere üst düzey ilişkilerin olduğunu söyledi.

Bu uygun ortamın değerlendirilmesi ve iki ülkenin kalkınması adına ortak yatırım ve projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Azerbaycan ile Türkiye arasında 2011 verilerine göre 2,3 milyar dolarlık bir ticaret hacminin olduğunu ifade etti.

Bakan Eker iki ülke ticaret hacminin mevcut potansiyel dikkate alındığında çok mütevazi olduğunu bildirdi. Bu rakamı yükseltmek adına ülkelerin ellerindeki malları satarken başka ülkeler yerine birbirini tercih etmeleri gerektiğini anlattı. Eker, Bakü Tiflis Kars Demir Yolu Hattı'nın faaliyete geçmesiyle tarımsal ürünlerin Hazar Havzası'ndan Akdeniz’e ulaşacağını bunun da bölgenin kalkınması adına çok önemli olduğunu söyledi.

Eker, "Üretim bölgesi olan Hazar havzasının tüketim bölgesi Akdeniz'e ulaşması nakliyenin kolaylaşacağından dolayı hem gelecek için hem de tarımsal ticaret açısından çok önemli." diye konuştu.

Görüşme, basına kapalı olarak devam etti.