Askeri Casuslukta Mütalaa Verildi, Casusluktan Ceza İstenmedi

Askeri casusluk davasında duruşma savcısı mütalaa verdi.

Örgüt yöneticisi olmakla suçlanan emekli Albay İbrahim Sezer’in 11,5 ile 24 yıl arasında hapsi istendi. Askeri casusluk yönünden ise ceza istenmedi. Bugünkü duruşmada iki tutuklu sanık tahliye edildi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’Nde bugün görülen duruşmaya 5 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Duruşmada savcı Celal Kara, mütalaasını açıkladı.

Emekli Albay İbrahim Sezer hakkında ‘suç örgütü kurmak’, ‘zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek’ ve ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak’ suçlarından toplam 11 yıl 6 ay ile 24 yıl arasında hapis cezası istendi. Sezer’in, suç unsurlarının bulunmadığı ve müştekilerin şikayetlerinin olmaması nedeniyle fuhuş suçundan beraatini isteyen savcı, haberleşmenin gizliliğini ihlal ve kişisel verilerin kaydedilmesi suçlarından da şikayetlerin tümünden vazgeçilmes nedeniyle Sezer’e beraat verilmesini talep etti. Sanık Mehmet Seyfettin Alevcan’ın, ‘suç örgütü kurmak’, ‘zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek’ ve ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak’ suçundan toplam 11 yıl 6 ile 24 yıl arasında hapsi istendi.

TUĞAMİRAL FAHRİ CAN YILDIRIM 'SUÇ ÖRGÜTÜNE YARDIM ETMEK’LE SUÇLANDI
Balyoz davası sanığı da olan Tuğamiral Fahri Can Yıldırım’ın, askeri okulda okuyan bazı öğrencilerin disiplin cezaları almamaları amacıyla örgütün talimatlarına uygun olarak aracı olduğu gerekçesiyle ‘suç örgütüne yardım etmek’ suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep edildi. Balyoz ve Poyrazköy davalarının sanığı da olan Tuğamiral Şafak Yürekli’nin gizli belgeleri örgüt üyelerine verdiği gerekçesiyle ‘suç örgütüne yardım etmek’ ve ‘yasaklanan bilgileri temin etmek’ suçlarından toplam 2 ile 6 yıl arasında hapsi istendi. Savcı, Gölcük’teki görevli olduğu odada yapılan aramada bir çok belge çıkan Binbaşı Kemalettin Yakar’ın, gizli belgeleri örgüt üyelerine verdiği gerekçesiyle ‘suç örgütüne yardım etmek’ ve ‘yasaklanan bilgileri temin etmek’ suçlarından toplam 2 ile 6 yıl arasında hapis cezası verilmesini istedi. Savcı Kara, eski TÜBİTAK Daire Başkanı Yücel Çipli’nin, ‘suç örgütü kurmak’, ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek’ ve ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak’ suçlarından toplam 22 yıla kadar hapsini talep etti.

Davanın tutuksuz sanıklarından yüzbaşılar Yekdane Ebru Ercüment, Ebru Nilhan Bozkurt ve Esin Tolga Uçar’ın ‘suç örgütüne üye olmak’, ‘zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek’ ve ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek’ suçlamalarından toplam 17'şer yıla kadar hapsi istendi.

Savcı Kara, diğer 47 sanığın da benzer suçlardan 1 ile 21 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Şikayetçilerin şikayetlerinden vazgeçmeleri nedeniyle sanıklara ‘fuhuş’ suçlamasından ceza talebinde bulunmadı. Savcı Kara mütalaasında tutuklu sanıkların tamamının tahliye edilmesini istedi.

'ASKERİ CASUSULUK SUÇ KASTI YOK'
Savcı Celal Kara, mütalaasında askeri casusluk yönünden suç kastının bulunmadığını belirtti.

Savcı Kara, askeri casusluk suçlamasının devletin güvenliğine ilişkin belgelerin yok edilmesi ve çalınması suçu içerisinde eriyeceği gerekçesiyle bu yönden hüküm kurulmasına gerek olmadığını ifade etti.

İKİ TAHLİYE KARARI ÇIKTI
Duruşmanın ardından ara veren mahkeme kararlarını açıkladı.

Mahkeme tutuklu sanıklardan Zeki Mesten ile Ekrem Saltuk Baysal’ın tahliyelerine karar verdi. İbrahim Sezer, Tamer Zorlubaş, Mehmet Seyfettin Alevcan ve Deniz Mehmet Irak’ın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme duruşmayı erteledi .