Putin Uyardı: Yarım Çözümler Küresel Mali Krizi Daha Da Kötüleştiriyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel mali krizin çözümüne yönelik alınan yarım tedbirlerin durumu daha da kötüleştirdiği uyarısı yaptı.

St. Petersburg Uluslar arası Ekonomik Forum’unda konuşan Putin, “Bütçe ve finans açıkları ile birlikte, maalesef biz kapsayıcı bir karar eksikliği de görüyoruz. Küresel mali krizin çözümü için temel kararların alınması gerekiyor” dedi.

Siyasi parti yaklaşımları, grup tartışmaları ve iç siyasi gelişmeler nedeni ile birçok prensibin uygulanmadığı ve açık atılması gereken adımların atılmadığı eleştirisi getiren Rusya lideri, “Yarım alınan önlemler sadece durumu daha da kötüye götürüyor. Avrupa’da risk yükseliyor. Ticaret ortamında güvensizlik artıyor” eleştirisi getirdi.Küresel ekonominin alarm verdiğini ifade eden Putin, “Birçok dengesizlik var ve borçlar katlanarak birikiyor” hatırlatmasında bulundu. Avrupa ülkelerine yardımcı olmaya hazır olduklarını da hatırlatan Rusya lideri, Euro Bölgesi’nde bilinen problemlere rağmen rezervlerin önemli bir kısmını Euro cinsinden tutmaya devam ettiklerini söyledi.

2018’E KADAR YATIRIM PAYI YÜZDE 27’E ÇIKACAK

Rusya’nın mevcut yüzde 20 olan gayri safi milli hasıla içindeki yatırım payını 2018’e kadar yüzde 27’e çıkaracağını belirten Putin, bunun yeni istihdam ve büyüme ivmesi yaratacağını belirtti.

Ekonomide verimsiz istihdamdan kurtulmanın önemine değinen Putin, “2020 hedefimiz 25 milyon kalifiye istihdam. İstikrarlı büyüme oranları sürecek. Özellikle devlet şirketlerinin özelleştirilmesi sürecinde yatırımcıları bekliyoruz… Bunlar çok stratejik yatırımlar olmalı” dedi.

Uluslar arası ekonomik şoklara karşı tam bir risk yönetim sisteminin de oluşturulması gerektiğini savunan Putin, yaz döneminde Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinin, 2014’de de Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyeliğinin gerçekleşebileceğini ifade etti.