Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 1 Temmuz'da Yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu'yla ilgili, "Araçlar için duble yollar, otobanlar yapıyoruz, uçaklar için havaalanları oluşturuyoruz; yeni Türk Ticaret Kanunu da ekonomik hayatın aktörleri için hızlı, tempolarını artırıcı şekilde yürümelerini sağlayacak bir otoban" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ankara Genç İşadamları Derneği'nin (ANGİAD) düzenlediği yemeğe katıldı.

Yemekte konuşan Yazıcı, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'nun önemine değindi. 1957 tarihli olan kanunun 55 yıldır yürürlükte olduğunu ve değişmesinin şart olduğunu kaydeden Yazıcı, "Ticari hayatta enstrümanlar değişti. Keskin rekabet var. Tüketici hakları öne çıktı. Standart algılar yükseldi. Hiçbir metin kutsal değil, değiştirilemez diye bir kaide yok" diye konuştu.

"Yani araçlar için duble yollar, otobanlar yapıyoruz, uçaklar için havaalanları oluşturuyoruz" diye devam eden Bakan Yazıcı, "Bu ticaret kanunu da ekonomik hayatın aktörleri için güvenli, hızlı, tempoları artırıcı şekilde yürümelerini sağlayacak bir otoban" ifadelerini kullandı.

"KİMSENİN KAYGI DUYMASINA GEREK YOK"

Devletin görevinin müteşebbisin önünü açmak olduğunu ifade eden Yazıcı, kanunun gerekli olan hususlarının giderilmesi için 1 Temmuz tarihine ötelendiğini hatırlattı. Bu kanunla ilgili 2011 yılı içinde hiçbir kavga görmediğini kaydeden Yazıcı, "2012 başından itibaren birileri çıktı, 'herkes hapse gidecek' deyince tartışma alevlendi. 'Bu süreç 11 yıl önce başladı ve kanunun hedef kitlesinde yer alan temsilciler, kanunun hazırlanma safhasında yer aldı' diye ben hiçbir zaman eleştirmedim" dedi.

Yeni kanunun 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini kaydeden Yazıcı, bu tarihten sonra kanunun başka maddeleriyle ilgili sorunlar çıkması halinde parlamentonun o sorunları çözeceğini ifade etti.

Yazıcı, kanunların kutsal metin olmadığını ve değişebileceğini kaydetti.

Cumhuriyetin 100. yıldönümünde 500 milyar dolarlık ihracatı hep birlikte gerçekleştireceklerini belirten Bakan Yazıcı, "Hiçbir yasa hedef kitlesine zulmetmek ve iş görme biçimini zorlaştırmak amacıyla çıkmaz. Kimsenin kaygı duymasına gerek yok" diye konuştu.

Bakan Yazıcı, önümüzdeki dönemde Tüketici Hakları Kanunu'nda da yeni bir düzenleme yapacaklarını sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA