Gölcük Gölünün Alüvyonla Dolmaması İçin Çalışma Yapılıyor

Ege'nin Abant'ı olarak adlandırılan Gölcük Yaylası, hafta sonunu yine yoğun geçirdi.

Artan sıcaklıkların etkisiyle tatil gününü değerlendirmek isteyen vatandaşlar çareyi yaylaya çıkarak serinlemeyi tercih ettiler.

Ödemiş dışından da yüzlerce ziyaretçi pazar tatilini yaylada değerlendirdi.Ödemiş’in doğa harikası Gölcük yaylasında 1050 metre yükseklikte aynı adı taşıyan gölün alüvyonla dolmaması için DSİ tarafından yapılan çalışmalar dikkat çekiyor.Gölcük Yaylası’ndaki dere ve suyolları aracılığıyla aşınan toprağın göle ulaşmasını engellemek için Gedikyüzü’nda yapılan çalışmaların ardından Gölcük Sağlık Ocağı ve Belediye Şantiyesi civarında dere ıslahı yapılıp, alüvyon toplama ve dinlendirme havuzu inşa ediliyor.Yaylada kış mevsiminin ardından karların erimesi ile derelerin akmaya başladığını ve dereler aracılığıyla çok miktarda toprağın da Gölcük’e taşındığını ifade eden Gölcük Belediye Başkanı Mustafa Zeybek, “Gölcük Gölümüzün toprakla dolmasının önüne geçmek amacıyla DSİ tarafından yapılan çalışmalarda sona gelindi. Gedikyüzü ve Boğaz’dan gelen alüvyonu durdurmak için dinlendirme havuzları yapıldı. Şimdi de Örselli’den gelen derenin ıslahı yapılmakta. Bu kapsamda çift tarafı duvarlı beton kanallar yapıldı. Suyun kontrolü ve gölün doğal yapısının bozulmaması adına bu çalışma çok önemli” dedi.

Yapılan kanal çalışmalarının ardından Gölcük çevre yoluna sıranın geleceğini aktaran Zeybek, “DSİ’nin Örselli civarındaki çalışmaları bitirmesinin ardından Gölcük’ün trafik sorununu çözecek ve Boğaz yoluna direk bağlanacak çevre yolu için çalışmalarımız olacak. Şu anda DSİ yüklenici firma ekiplerinin çalıştığı bölgede yol için geniş alan da oluşturuldu. Gölcük Belediyemizin Gölcük’e taşınmasının ardından çevre yolu için de kısa sürede harekete geçeceğiz” diye konuştu.

KORUMA ALTINA ALINMALI
Aileleri ile Gölcük yaylasına çıkan çok sayıda vatandaş da göl kenarına kurdukları piknik masaları ile balık avlayarak vakit geçirdi, kimi vatandaşlar da göl kenarındaki söğüt ağaçlarının gölgesinde serinlemeyi tercih etti. Mangal yapıp göl kıyısında karınlarını doyuran vatandaşlar gölden tuttuğu balıkları mangalda pişirmenin keyfini yaşayıp anı fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmediler.Pazar gününü ailecek Gölcük’te değerlendirmeyi tercih eden Ödemişli Cavit Doğruyol, gölün Ödemiş ve çevresi için bulunmaz bir nimet olduğunu belirtti.

Göl çevresinin hijyenden uzak ve düzensiz olduğunu belirten Doğruyol, 80’li yıllardan beri sözü edilen projelerin bir türlü hayata geçirilemediğini belirterek, “Uzun yıllardır proje olarak kalan gölün kurtarılması yönündeki çalışmalar hızlandırılmalı” dedi.

Gölün çevresinin, geliştirilecek projelerle temizlenmesi ve düzenlenmesini söyleyen Doğruyol, İzmir Valiliğinin bu doğa harikasına el atması gerektiğini söyledi .
Kaynak: İHA