Safranbolu Belediyesi’inden Atık Pil Toplama Projesi

Safranbolu Belediyesi, çevre temizliğine katkı sağlamak amacıyla turistlik tesislerinden atık pil toplamaya başladı.

Safranbolu Belediyesi’inden Atık Pil Toplama Projesi
Çevre temizliğine katkı sağlamak ve pil atıklarını doğa atılmasını önlemek amacıyla Karabük’ün Safranbolu ilçesi belediyesi, atık pillerin toplanması için atık pil kutuları dağıttı.

Bundan sonra özellikle otellerde kalan yerli ve yabancı turistler, bitmesi nedeniyle kullanmadıkları çeşitli pilleri kutuya atıp doğayı kirletmeyeceklerini belirten Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, temiz bir çevre ve doğa için belediye olarak tüm çabayı gösterdiklerini söyledi.

Aksoy, “Dünya miras listesinde yer alan bir ilçeyiz ve korumanın başkentiyiz. Bu unvanlara sadece geçmişi geleceğimize taşımak için somut ve soyut mirasımızı korumanın yanı sıra çevreyi ve doğayı temiz tutarak korumak zorundayız. Gelen yerli ve yabancı konuklarımıza temiz bir çevre sunmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızdan biri de atık pilleri toplamak. Bilindiği gibi pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararları vardır. Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir. Bu pillerin gelişi güzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler yaratır. Metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir. En başta toprak kullanılmaz hale gelir ve metallerin oluşturduğu su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst eder. Etkilenen sadece su ekosistemi değil, aslında tüm ekosistemdir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür. Atık pillerin sebep olduğu hastalıklar başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gelir. Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabilir. Maddeler daha önce de belirtildiği gibi toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışır. Ayrıca bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir. Bunun için otellerimize özel kutular dağıttık. Otellerde kalan müşteriler atık pillerini bu kutuya atabilecekler” dedi.

Kaynak: İHA