KTÜ Rektörlük Seçimine Doğru

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) rektörlük seçimlerine az bir süre kala rektör adaylarından Prof. Dr. Orhan Aydın, TMMOB’a bağlı 15 oda başkanı ile sohbet toplantısında bir araya geldi.

KTÜ Rektörlük Seçimine Doğru
TMMOB İKK Sekreteri Mustafa Yaylalı, üçüncü toplantıyı Orhan Aydın’la yaptıklarını belirterek, “Bu toplantılardaki amacımız özelilkle kentimiz ve üniversitemiz arasındaki diyaloğun nasıl kurulacağı, meslek odalarının bu konudaki faktörlerini rektör adaylarıyla ele almak, kentimizin ve meslek odalarımızın mesleklerimiz adına çözülebilecek sorunlarını seçimlerden önce üniversite ile birlikte tartışmak, ele almak, bilgi paylaşımında bulunmak” dedi.

KTÜ Rektör adayı Prof. Dr. Orhan Aydın ise uzun zamandır meslek odaları ile yakın ilişki içinde bulunan birisi olduğunu hatırlatarak meslek odaları ve Trabzon’a yönelik düşüncelerini anlattı. Bilim ve teknoloji üreten ülkelerin küresel rekabette öncü olduğunu ifade eden Aydın, eğitim öğretimde formatta değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çekti. Aydın, Türkiye’de üniversitelerin sayısının artığına işaret ederek, “İstanbul Teknik ve ODTÜ gibi üniversitelerden hemen sonra akla gelen KTÜ’nün yeni kurulan üniversitelerden sonra dünyadaki ve Avrupa’daki üniversitelerle rekabette bir taraftan yerini korumak zorunda, bir taraftan da rekabette daha farkedilir olmak zorunda. Onun için biz slogan olarak farkedilen, izlenen ve değer katan üniversite’ dedik. Onun için öğrencilerimizi biz alışılagelmiş yöntemlerle eğitemeyiz. Toplumun ihtiyaçlarını sürekli algılamamız gerekiyor. Bilim, teknoloji ve ihtiyaçlar değişiyor, üniversiteler bu ihtiyaçlara cevap verecek şekilde eğitim-öğretimini, araştırmasını yönlendirmesi gerekiyor” diye konuştu.

"HEDEFLERİ BİRLİKTE BELİRLEYECEĞİZ"

İstihdamın Türkiye’nin öncelikli sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Aydın “O zaman mezun ettiğimiz öğrencileri bir takım ayrıcalıklarla mezun etmemiz gerekiyor. Piyasada tanımlı olan işler bugün onları istihdam etmek için yeterli değil. Dünya bugün girişimcilik olgusuna odaklanmış durumda. Arzu ediyoruz ki yeni işler kurulacak, yeni işler tanımlanacak, bu nedenle üniversiteden mezun ettiğimiz gençleri kendi işini kurabilecek yeterlilikle ve yetenekte mezun etmemiz gerekiyor. Bu çok önemli bir unsur. Hangi bölüm olursa olsun iyi bir mesleki bilgi yanında kendi işini kuracak yetenekleri aşılamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Bugün bir aday olarak buradayım ama gelecekte bütün öğretim üyelerimizle sürekli aynı masa etrafında bölgenin ve kentin sorunlarını hep birlikte paylaşacağız” diyen Prof. Dr. Orhan Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mevcut durumu birlikte ortaya koyup birlikte hedefleri belirleyeceğiz, birlikte stratejiler geliştireceğiz. Çünkü var olan kapasitelerimizi birleştirirsek ortak akılla bu bölge için daha çok önemli yapılacak işler olduğuna inanıyorum. Türkiye bilim ve teknoloji üretecekse; bunun yolu da nitelikli araştırmacılardan geçiyor. Biz üniversitelerimizde var olan özellikle mühendislik ve benzeri birimlerde daha çok araştırmacı yetiştirerek bu sürece katkıda bulunacağız. Bugüne kadar biz araştırma ve bilgi ürettik, bundan sonra biz ürettiğimiz bilgiden ürün üretmemiz ve bunu paraya dönüştürmemiz gerekiyor. Bu anlamda kolaylaştırıcılar artık. Eskiden kaynaklar çok sınırlıydı. Ancak bugüne bakıldığında oldukça fazla sayıda seçeneği önümüzde görüyoruz. Yapmamız gereken harekete geçirmek. Yeterli motivasyonla öğretim üyelerimizi donatmak, muhakkak farkedilebilir başarı gösterenleri ödüllendirmek. Türk insanının müthiş bir uyum kabiliyeti var. Türk milleti gerçekten yeni koşullara hemen uyum sağlayabiliyor. Eğer bizler yeni dönemde araştırmayı daha çok ilgi alanımıza alıp araştırmacıya daha çok destek olursak, önümüzdeki bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirirsek, Türkiye’nin bu değişim sürecinde öncü bir rol alacağını düşünüyorum. “

“BU ŞEHRİN HER TAŞINA ELİMİZ, TOPRAĞINA TERİMİZ DEĞECEK”

Prof. Dr. Orhan Aydın, iyi bir üniversite olabilmenin bazı ön koşulları olduğuna da dikkat çekerek “Bunların birisi de topluma hizmet. KTÜ farklı bileşenleri ile topluma hizmet veriyor. Bugün çok donanımlı bir hastanemiz var, gelecekte inşallah o hastanemizi kapasite olarak daha da geliştireceğiz. Bu bölgenin sanayicisi ile yeni projelerin peşinde koşacağız. Bu bölgenin STÖ’leri ile ilgili fakülteleri ile kültüründen sanatına bu kentin yeniden tasarlanmasında üniversite aklıyla gücüyle bu süreçlerde yerini alacak, bu şehrin her taşına elimiz, toprağına terimiz değecek. Biz KTÜ camiası olarak hazırız. Üniversitelerin iyi üniversite olabilmesi için dünyaca ölçütleri var. Birinci girdi paradır, yeterli finansmanımız olacak. Bizler kamu üniversitesiyiz ve devletten destek alıyoruz. Önemli miktarda destek alan bir üniversiteyiz. Bir de kendi kaynaklarımızı da üretebilmeliyiz. Sürekli eğitim merkezi ve benzeri araçlarla, birlikte kurs programları, piyasanın beklentilerine yönelik eğitim programları düzenleyerek, lisans üstü eğitim programları açarak, dışardan gelen proje kaynaklarından daha çok istifade ederek, aynı şekilde sivil toplum ve sanayi kuruluşları ile daha çok proje üreterek üniversitenin kendi kaynaklarını üreten bir üniversite olması yönünde önemli adımlar atacağız. Bir taraftan var olan kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanırken diğer bir taraftan da yeni kaynak arayışı içerisinde olan bir üniversite olacağız. Yeni kaynak arayışında bizimle birlikte yürüyenleri her zaman maddi ve manevi olarak onları ödüllendireceğiz. İkinci olarak bir üniversitenin iyi bir üniversite olabilmesi için muhakkak nitelikli işgücüne sahip olması gerekiyor. Bu nedenle personel politikamızda liyakattan asla taviz vermeyeceğiz. Bir üniversite kalitesi hocalarının kalitesi ile ölçülür, üniversitenin kalitesi o üniversitedeki hocalarının kalitesi ile doğru orantılıdır” ifadelerini kullandı.

“HİÇ KİMSE OY VERDİ, VERMEDİ GİBİ BİR KATEGORİYE ASLA TABİ TUTULMAYACAK”

“Hiç kimse geleceğinden endişe duymayacak. Üniversite içinde insanlar ocu, şucu, bucu, onun adamı bunun adamı, oralı, buralı değil, oy verdi, vermedi gibi bir kategoriye asla tabi tutulmayacak” diyen Prof. Dr. Orhan Aydın “Bizim yönetimimizde birinci rehberimiz daima adalet, daima liyakat ve daima istişare olacak. Sözümüzde ve eylemimizde adaletten ayrılmayacağız. Artık son dönemlerde bölgesel kalkınma etkin oldu. Planlar artık yerelden oluyor. Biz bu bölgenin turizmini, ekonomisini yeniden hep birlikte masaya yatıracağız, hep birlikte hedefler koyacağız, valiliği, belediyesi ile meslek kuruluşları ve STÖ’leri, ticaret erbapları ile bu kentin daha yaşanabilir, daha çağdaş insanları daha sağlıklı ve mutlu olması yolunda hep birlikte adım atacağız” şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının da sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Orhan Aydın, seçimlerin asla kavga sebebi olarak görülmemesini istedi. Aydın “Bugüne kadar insanlar oy verdi vermedi diye ayrışmalara tabi tutuldular. Artık bunları aştık, seçim bitecek KTÜ ailesi seçim sürecini demokratik bir yarış olarak bunun bir demokrasinin gereği olduğuna inanacak. Kavga yok, huzur var, seçimden sonra hiçbir arkadaşım kendini öteki hissetmeyecek. Barış Manço’nun şarkısındaki gibi, ‘Yaz dostum selam almayana adam denir mi?’ Eğer bu süreçten dolayı birbirine selam vermekten imtina ediyorsa arkadaşlar ayıp ediyorlar, almıyorlarsa daha büyük ayıp ediyorlar, çünkü bizde selam almak farzdır. Bunlar üniversitelerde yıkım oluyor, biz bu yıkımları aşacağız. Hep birlikte üniversitemizde el birliği ile bu üniversite için faydalı olmaya devam edeceğiz. Seçim sonrası herkesin kendini bulabileceği, hiç kimsenin kendini öteki hissetmeyeceği, birlikte düşünen, üreten, birlikte yöneten bir yapıya KTÜ’yü kavuşturacağız. Bu süreçte yarıştığım arkadaşlarımın her biri değerli arkadaşlarımdır. Bu süreçte kim seçilir ve atanırsa atansın bütün kalbimle inanıyorum KTÜ’nün geleceği daha aydınlıktır, yarınlarımız bugünlerimizden daha da iyi olacaktır. Bizim kitabımızda hesaplaşma yoktur, helalleşme olur, helalleşeceklerimizle de helalleşiriz” dedi.

Kaynak: İHA