Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, 'Okay 28' ve 'Giresun Melezi' Adlı İki Yeni Fındık Çeşidini Tescilledi

Giresun'da Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, ''Yeni Fındık Çeşitleri Projesi'' kapsamında 'Okay 28' ve 'Giresun Melezi' adlı iki yeni fındık çeşidini tescil etti.

Vali Dursun Ali Şahin, İstasyon Müdürlüğü'nde düzenlenen tanıtım programında yaptığı konuşmada, müdürlük tarafından yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda literatüre 'Okay 28' ve 'Giresun Melezi' adlı iki yeni fındık çeşidinin kazandırıldığını söyledi.

Şahin, ülkelerin gelişmelerindeki hızın Ar-Ge çalışmalarına ayırdığı bütçeyle doğru orantılı olduğunu belirterek, ''Bizim üzerinde durmamız gereken, tarımsal nitelikteki Ar-Ge çalışmalarıdır. Atatürk'ün kurduğu Fındık Araştırma İstasyonu, bugüne kadar 67 projeyi bitirmiştir. Günümüzde Ar-Ge çalışmaları sonuç vermeye başladı.

İstasyonumuz görevini tam anlamıyla yapıyor. Bugün bu çalışmalarla iki yeni fındık çeşidinin literatüre kazandırılması güzel bir olay'' dedi.

Vatandaşların fındık bahçelerini satmamaları gerektiğini, Ar-Ge çalışmalarının devam ettiği sürece fındığın değerleneceğini ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

''Fındığın kabuğu, çotanağı da en az içi kadar önemli. Günümüzde sadece yakacak olarak kullanılan fındık kabuğu, önümüzdeki yıllarda değişik amaçlarla kullanıldığında hiç şaşmayın. Çotanak da öyle. Çotanağın gübre olarak kullanılması en doğal yöntemlerden. Ama bu kompost tesisi kurularak gübreye dönüştürülebilir. Fındığın fiyatının bu yıl da geçen yılki fiyatlara yaklaşık olacağına inanıyorum. Bu yıl fındıkçının yüzü gülüyor ve gülmeye de devam edecek. 15 ilde 600 bin aile geçimini fındıkla sağlıyor. Bu çok önemli bir durum. Özellikle fındık fiyatlarının serbest bırakılması mükemmel bir olay.''

-Giresun'a endemik bitki müzesi-

Vali Şahin, Giresun'da endemik bitki müzesi kurmayı planladıkları anlatarak, şunları kaydetti:

''Geçtiğimiz günlerde bir kişi, görüşmemizde yöremizde 400'ün üzerinde endemik bitki olduğunu hatırlattı. Bu endemik bitkileri yabancılar kaçırıyor. Hatta bir kişi endemik bitkileri kaçıranların sınırda yakalandığını ifade etti.

Bunu değerlendirmemiz gerektiğini söyledi.

Bu konuda çalışma başlatacağım. Endemik bitkiler müzesi için öncelikle proje çalışmalarının yapılması lazım. İnşallah Giresun'umuza 400 kadar bitkiyi bir arada barındıran bir müze kazandıracağız.''

Programa, CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan, İstasyon Müdürü Gökhan Kızılcı ve Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Karadeniz de katıldı.

Muhabir: Gülizar Şenel

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA