Polis Teşkilatı Dijital Telsizle Haberleşmeye Başlıyor

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Dairesi Başkanlığınca ortak yürütülen Sayısal Telsiz Projesi (TETRA), Sakarya Emniyet Müdürlüğünde başladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Dairesi Başkanlığınca yürütülen projede, Motorola firmasının hibe ettiği dijital telsiz sistemleri ilk defa kullanılmaya başlandı. 2012 Ocak ayından itibaren yürütülen projede, Sakarya Polisi model alınmış pilot olarak dijital telsiz muhaberesi gerçekleştirildi.

Emniyet birimlerinin ses ve veri iletişiminde ticari kurumların ve bireylerin eriştiği ve kullandığı/kullanacağı veri iletişimi teknolojilerine sahip olmak zorunluluğu kapsamında gerçekleştirilen TETRA Sayısal Telsiz Sistemi vasıtasıyla artık emniyet birimleri birbirleri ile kriptolu görüşme yapabilecek. Sakarya Emniyet Müdürlüğü MOBESE Konferans Salonunda düzenlenen tanıtım toplantısında, telsizlerin özellikleri tanıtılırken ilk anons Sakarya Valisi Mustafa Büyük tarafından yapıldı.

Telsizden yapılan görüşmelerin ilgisiz kişilerce dinlenememesi ve gizlilik taşıyan bilgiler başta terör örgütleri olmak üzere kötü niyetli yaklaşımlardan korunmasını amaçlayan proje kapsamında telsiz muhaberesinde telsiz konuşması dışında telefon görüşmesi de yapılabilecek.Terminal (cihaz) takip sisteminin de mevcut olduğu TETRA sisteminde, el terminalleri ve araç terminalleri dijital harita üzerinde takip edilebilecek. Bu sayede olaylara daha etkin ve hızlı müdahale edilebilmesi hedeflenirken, ekip ve terminallerin geçmiş hareketleri de an be an izlenebilecek.

Türkiye’de ilk kez faaliyete geçen sayısal telsiz sistemi sayesinde emniyet birimleri için büyük önem taşıyan ses iletişimi yanında resim, video, mesaj gibi veri iletişimi de hayata geçirilecek. Kayıp veya aranan bir şahsın resmi videosu ve diğer bilgileri MMS veya SMS olarak tüm ekiplere anında ulaştırılacak.Toplantıda konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Dairesi Başkanı N. Coşkun Acar, polis telsizlerinin gazetecilerden, terör örgütüne kadar eline bir alıcı geçiren herkes tarafından dinlenebildiğine dikkat çekerek, “Bundan çokta memnun değiliz. Bu güvenlik açısından önem taşıyan bir sorunumuzdur. Kriptolu TETRA telsizle bu sorun çözülmüş oldu. Ayrıca bir istasyon konuştuğunda diğeri onu beklemek zorunda kalıyordu. Şimdi kademe beklemeksizin herkes konuşmuş olacak. TETRA sisteminin emniyet teşkilatına hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Motorola Türkiye Direktörü Rasim Bora Gürçay, TETRA Sayısal Telsiz Sisteminin genel işleyişi hakkında bilgi verdi. Gürçay, TETRA’nın İP Tabanlı bir sistem olmasından dolayı üzerine sonsuz sayıda eklenti ve özellik eklenebildiğini ifade ederek şunları söyledi: “TETRA 600 merkez ve 100 üzerinde ülkede kullanılıyor. Biz, Sakarya’da 8 aydır bir çalışma yapıyoruz. Kapsama alanlarını belirledik. Bu alanda çalışma yaptık. TETRA sistemine bağlı olarak çalışan telsiz sayısı Sakarya’da şu an 360. Bu zaman içerisinde çalışmalarla artırılacaktır.” AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ise, projenin Türkiye için büyük önem arz ettiğini ve telsizlerin artık herkes tarafından dinlenemeyeceğini dile getirerek, “TETRA güvenilirliği en üst düzeyde bir sistemdir. Sakarya konum olarak çok önemli bir vilayet. Tüm ulaşımın kalbi ve mega kentlerin kesişme noktasında bulunuyor. 3. Köprü bağlantısı düşünüldüğünde de yükü biraz daha artacaktır" dedi.

Sakarya'nın ulaşımın yoğun olduğu bir bölge olduğunu anlatan Dişli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ulaşımın ne olduğunu eminim hepiniz anlamışsınızdır. Sakarya’nın böyle bir bölge olduğu göz önüne alınırsa bu sistem emniyetin daha rahat çalışmasını sağlayacaktır. Suçların takibi ve faili meçhul olmaması için teknolojiyi elinde bulunduracak emniyet güçleri bu alanda daha başarılı çalışmalara imza atacaktır. Sayın Bakanımız Binali Yıldırım da bugün aramızda olacaklardı ancak Başbakanımızın programından dolayı gelemediler. Ben bu çalışmanın ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” Konuşmaların ardından telsizi eline alan Sakarya Valisi Mustafa Büyük, “Yeni telsiz sisteminin ülkemize, ilimize, Sakarya’mıza hayırlı olmasını dilerim” diyerek görev yapan polis memurlarına anons geçti.

Emniyet Müdürlüğü MOBESE Toplantı Salonunda düzenlenen proje tanıtım toplantısına, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Daire Başkanı N. Coşkun Acar, Sakarya Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, Motorola Türkiye Direktörü Rasim Bora Gürçay, emniyet müdürleri ve emniyet teşkilatı mensupları katıldı.

Kaynak: İHA