Vali Civelek'ten 3 Gün İçinde Meclis Başkanlığı Seçiminin Yapılması Talebi

Yalova İl Genel Meclisi'nde Yalova Valiliği'nden gelen başkanlık seçimlerin 3 gün içerisinde yenilenmesi talebi görüşüldü.

Yalova İl Genel Meclisi, Mart ayı 2'üncü birleşimi Atalay Beştaş başkanlığında İl Özel İdare Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıda söz alan İl Genel Meclisi 1. Başkanvekili Murat Kaya, Yalova Valiliği'nden başkanlık seçimlerinin yenilenmesi için gönderilen yazıyı okudu.

Vali Esengül Civelek imzalı yazıda şu ifadelere yer verdi:

''İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün ilgili yazısı gereğince Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi'nin kararlarının uygulamasına yönelik Valilik Makamı'nın ilgili yazılarına rağmen İl Genel Meclisi Başkanlığı seçimi gündeme alınmaması nedeniyle, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi tarafından hazırlanan araştırma raporu ve ön inceleme raporunda mezkur mahkeme kararının halen geçerli olduğu ve behemehal uygulaması gerektiği, mahkeme kararı doğrultusunda yeni başkanlık seçimi yapılmamış olması nedeniyle valiliğimizce gereğinin yerine getirilmesini içeren İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün ilgili yazısı uyarınca 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun 11. maddesinin 4. fıkrası gereğince İl Genel Meclisi 1. Başkanvekili Murat Kaya başkanlığında toplanarak İl Genel Meclisi Başkanlık seçimlerinin yenilenmesi ve aynı maddenin 3. fıkrası gereğince seçimlerin 3 gün içinde tekemmül ettirilmesi hususunda gereğini rica ederim.''

Murat Kaya, gelen yazı doğrultusunda başkanlık yaparak seçimleri gerçekleştirmek istediğini belirtti.

CHP'li meclis üyesi Bahar Doğan gönderilen yazıya tepki gösterdi. Doğan, ''Biz valinin veya genel sekreterin bize talimat verme yetkisi yoktur. Bu şekilde bir yazı yazıldığı için kendime bir hakaret olarak algılıyorum. Yazıyı yazanları kınıyorum. Müfettişin raporuna göre bakanlık yazı yazmış. Meclis başkanını yok sayan bir hüküm yok burada. O zaman bundan sonra toplantılar meclis başkanı tarafından değil başkan vekili tarafından toplansın denilsin. Bu meclisimize saygısızlıktır. Böyle bir usul yok. Bu talimat yazısını kabul etmiyorum. Ben halkın seçtiği il genel meclisi üyesiyim, ben talimatla çalışan devletin memuru değilim'' dedi.

Başkan Beştaş ise kararın siyasi olduğunu söyledi.

Beştaş, ''Yasa gereği meclis toplantıları başkan olmadığı zamanlar başkanvekili tarafından toplanır. Ayrıca mahkeme kararında meclis başkanlığı seçimiyle ilgili bir yazı yok. Böyle bir toplantı için önce başkanlığımın iptal olması lazım. Bu siyasi bir karardır'' diye konuştu.

Konuyla ilgili yaşanan tartışmaların ardından toplantıda gündem maddeleri görüşüldü .
Kaynak: AA