Yıldız’dan 5’i Bir Yerde “Neşeli Meyveler”

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Kampüsü’ndeki “Neşeli Meyveler” lisans bitirme projesi, hem para kazandırıyor, hem burs veriyor, hem de sağlıklı gıda tüketimine teşvik ediyor.

Yıldız’dan 5’i Bir Yerde “Neşeli Meyveler”
Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencileri, Yıldız Kampüsü'nde açtıkları “Neşeli Meyveler” standında doğal ürünler, taze meyve suyu, meyve salataları ve meyveli sütleri öğrenci arkadaşlarının yanı sıra hocalarına ve diğer üniversite personeline de satıyor. Girişimci gençler, malzemelerin tedarik edilmesinden meyve suyunun sıkılmasına, meyve salatası hazırlamasına, insan kaynaklarından muhasebesine kadar tüm süreçleri kendileri yürütüyorlar. Öğrenciler ders dışı vakitlerinde stantta görev alarak para kazanma yoluna giderken, sağlanan kar ihtiyacı olan öğrencilere dağıtılmak üzere YTÜ Mezunlar Derneği Burs Fonu’na aktarılıyor.

Projesini anlatan Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Alper Bazan, “Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de doğal, sağlıklı ve kaliteli beslenmenin önemi artmaktadır. Dev gıda zincirleri, satış operasyonlarını günden güne organik ve naturel gıdaya kaydırmakta hiçbir kuşku duymamaktadır. Gündelik yiyecek ve içecek beslenmelerinde daha seçici hale gelmekte olan bizler de, özellikle teknolojinin sağladığı imkanlar ile ürünün ekiminden toplanmasına kadar olan tüm süreçler hakkında fikir sahibi olmaktayız” dedi

“PROJEYİ DOĞAL GIDA ÖZLEMİ VE GİRİŞİMCİLİK RUHU TETİKLEDİ”
Projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Bazan, “Tüm bu gelişmeler ışığında kampüsümüzdeki işletmelerin öğrencilere sunduğu kızarmış-yağlı besinler, içlerinde Dünya Sağlık Örgütü’nün en tehlikeli gıdalar listesinde yer alan 'glikoz şurubu' veya 'fruktoz şurubu' bulunduran asitli gazlı içecekler bizleri, tüm dünyada artan trend olan naturel gıdayı kampüsümüzde öğrencilere sunma fikrine sürükledi. Bu fikir aklımı kurcalarken lisans bitirme projesi için yapılan toplantıda kampüs içinde bir iş fikri kurma isteğimle, doğal gıda satışı işini yapmak isteğimi danışman hocam Prof. Dr. Hüseyin Başlıgil’e ilettim. Kendisinin ve asistan hocam Yavuz Özdemir’in destekleriyle Türkiye’de ilk olacak olan bu projeyi hayata geçirmeye karar verdim” dedi.

Dünya devlerinin hep üniversite sıralarından doğduğunu hatırlatan Bazan, “Şu anda dünyanın yöneten Microsoft, Intel, Apple gibi şirketlerin üniversite sıralarında doğduklarını ve kampüste hayata geçtiklerini düşününce ve her ne kadar naturel gıda projesi yapmak da olsa önemli olanın öğrencilerimizin doğal, kaliteli ve ekonomik beslenmelerine elimizden geldiğince katkı sağlamak aynı zamanda YTÜ olarak Türkiye’de bir ilke öncülük etmekti. Öte yandan Türkiye’de bazı üniversite kampüslerinde okula gelir sağlamak adına fast food zincirlerine yer verilmesi, bu durumun üniversite gibi bilim üretilen bir kurumda olması ve söz konusu üniversitelerin bilinçli bilim insanları ile üniversite öğrencilerinin bu duruma tepkisiz kalmasının ironisi, YTÜ öğrencileri olarak bizleri sağlıklı beslenme üzerine bir iş kurmaya yöneltti. Sonrasında ise okul içinde böyle bir iş kurmak için rektörlükten izin alınması gerekiyordu. Projemizi anlattık ve kendilerine yaptığımız bir sunum neticesinde başta Rektörümüz İsmail Yüksek olmak üzere büyük beğeni gören projemizin kampüste uygulanmasına karar verildi” şeklinde konuştu.

Projenin yüzde yüz YTÜ yapımı olduğunu da belirten Bazan, şunları söyledi: “Tüm izin prosedürlerini hallettikten sonra sıra artık hazırlıklara gelmişti. Ama ortada büyük bir sorun vardı, o da finansman sorunu. Cebimizde hiç paramız yoktu fakat fikri gerçekleştirmek, stant yapımı, elektrikli cihazların satın alınması, yan ürünler, ilk malzeme maliyetleri için birkaç bin TL paraya ihtiyacımız vardı. Ne yapabiliriz diye araştırmalar yaparken bir tesadüf neticesinde üniversitemizin marangozluk işlerini yapan Davutpaşa Kampüsü’nde bir birimin olduğunu öğrendik ve aklımızdaki stant tasarımının teknik resmini bu birime vererek çok kısa sürede standımızı sıfır maliyetle ortaya çıkardık. YTÜ Mezunlar Derneği’nin büyük desteğiyle ve yardımlarıyla meyvelerimizi satışa hazırlamak için gerekli olan narenciye sıkacağı, katı meyve sıkacağı, blender, ketle ve buzdolabını Türkiye’nin en büyük firmalarından birinde üst düzey yöneticilik yapan bir Yıldız mezunu mühendisin olduğunu öğrendik ve YTÜ Mezunlar Derneği bizim adımıza kendisiyle iletişime geçerek tüm makineleri kendilerinden sponsorluk yoluyla karşılama şansını yakaladık. İlk meyvelerimizi, bardaklarımızı ve bıçak, önlük vs. gibi yan ürünlerimizi satın almak için de yine Türkiye’deki büyük holdingler birinde üst düzey yöneticilik yapan bir Yıldız mezunu mühendisten yine YTÜ Mezunlar Derneği aracılığıyla nakit desteğini aldık.”

Bazan, gelirin burs olarak dağıtılacağını belirterek, “Tüm bu sürecin sonunda sadece okulumuzun olanakları, Yıldız ailesinden olmanın sağladığı sahiplenme güdüsü sonucu aldığımız karşılıksız destekler ile projemiz hayata geçti. 2 Mayıs-30 Haziran arası olmak üzere 2 ay sürmesini hedeflediğimiz ve Mayıs ayı itibariyle ders dışı zamanlarında dönüşümlü olarak stantta çalışan 1., 2., 3. ve 4. sınıflardan toplamda 12 endüstri mühendisliği öğrencisinin de maaş alarak kendilerine harçlık çıkardığı bu proje ile sağlanacak tüm kar, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuyan maddi yardıma muhtaç öğrencilere burs olarak dağıtılması amacıyla YTÜ Mezunlar Derneği Burs Fonu’na aktarılmaktadır” dedi .
Kaynak: İHA