Şef Ender Sakpınar Yönetiminde ''Queen Classical'' Grubunun Vereceği Konserle Sezonu Kapatacak

Sanat kurumlarının birbiri ardına sezon programlarını sonlandırdığı İzmir'de açık hava konser ve etkinlikleri ağırlık kazanıyor, kapalı mekanlardaki etkinlikler giderek azalıyor.

İzmir'in önemli sanat kurumlarından İzmir Devlet Senfoni Orkestrası , yarın akşam şef Ender Sakpınar yönetiminde, dünyaca ünlü ''Queen Classical'' grubunun konuk olduğu konserle 2011-2012 sanat sezonunu kapatacak.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde Elsis Enerji Sistemleri'nin katkılarıyla düzenlenecek konserde, İzmir Sanat Korosu ve Işılay Saygın Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Korosu da İZDSO'ya eşlik edecek.

Rock müzik tarihinin tartışmasız en iyi, en başarılı gruplarından Queen'in eserlerini yorumlayan Queen Classical grubu, vokalde Johnny Zatylny, klavyede Norbert Munser, davulda Falk Möckel, gitarda Thomas Engelmann ve basgitarda Volker Kaminski'den oluşuyor. Grup, müzisyenlerin başarılı performanslarının yanı sıra solist Zatylny'nin Queen grubunun hayata veda eden solisti Freddie Mercury'nin tarzından etkilenen ilginç vokalleriyle dünyanın farklı yerlerinden birçok hayrana sahip.

İzmir Devlet Opera ve Balesi , geçen hafta prömiyerini yaptığı ve büyük alkış aldığı ''Zorba'' balesini yeniden izleyicileriyle buluşturuyor.

Elhamra Sahnesi'nde 26 Mayıs Cumartesi akşamı perdelerini açacak, Mikis Theodorakis'in müziği, Lorca Massine'in koreografisiyle sunulacak iki perdelik baleyi İzmir'de Polonyalı koreograf Anna Krzyskow sahneye koyuyor.

Dekor tasarımcılığını Gülden Sayıl, kostüm tasarımcılığını Sevtaç Demirer, koro şefliğini Ali Hoca, ışık tasarımcılığını Oktay Kanca'nın üstlendiği balede orkestrayı şef İbrahim Yazıcı yönetecek.

''Zorba'' balesinde başlıca rolleri Kıvanç Ekin, Emre Kaynarsu, Dolun Doyran, Çağın Hazar Özideş, Aslı Kaynarsu, Burcu Olguner, Özgür Tuncay, Olcay Tunceli, Yağızhan Danış, Banu Dağcıoğlu, Yarın Mançe üstleniyor.

Eserde mezzosoprano soloyu Evrim Keskin ve Zafer Rengin Baykal dönüşümlü seslendiriyor.

Yunan yazar, şair ve düşünürlerinden Nikos Kazancakis'in aynı adlı romanından uyarlanan bale, Mikis Theodorakis'in Ege ezgileriyle süslü müziği ve hüzünlü öyküsüyle biliniyor.

''Zorba'' balesinin konusu şöyle:

''John adında bir Amerikalı, Yunan geleneklerinin cazibesine kapılarak küçük bir Yunan kasabasına yerleşir, kasabanın güzel dulu Marina'ya aşık olur. Marina'nın köyün yakışıklı delikanlısının aşkını reddederek John'un aşkına karşılık vermesi kasabalılarca kabul görmez. Bu aşkı kabul eden tek kişi kimsesiz ancak güçlü ve özgür bir adam olan Zorba'dır. Zorba, John'u kızgın köylülerin elinden kurtarmayı başarsa da Marina, intikam almak isteyen kalabalığın kurbanı olacaktır.''

''Zorba'', 10. Uluslararası Bodrum Bale Festivali kapsamında 14 ve 15 Ağustos 2012'de de Bodrum'da da sanatseverlerle buluşacak.

-Sergiler, etkinlikler-

Turgay Pura Vakfı Resim Heykel Atölyesi Sergisi İzmir Sanat'ta, Gülnu Koran, Nejla Koral ve Şafak Attaroğlu'nun resim sergisi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi Avni Anıl Sahnesi'nde sanatseverlerle buluşuyor.

Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Sanat Merkezi Sanat Galerisi, Gençlik Haftası nedeniyle yarından itibaren Hayriye Yardımcı'nın ''İlmik İlmik Atatürk Sevgisi'' adlı resim sergisine ev sahipliği yapacak.

İzmir Resim Heykel Müzesi Özgün Baskı Resim Atölyesi sanatçılarının eserlerinden oluşan sergi, Selçuk Yaşar Sanat Galerisi'nde gezilebilecek.

Kargo grubunun solistliğinden ayrıldıktan sonra çalışmalarını tek başına sürdüren Koray Candemir, yarın akşam Zeus Bar'da hayranlarıyla buluşacak.

Türkiye turunu sürdüren Atlantis Sirki, 27 Mayıs'a kadar İzmir'e konuk olmayı sürdürüyor. Sirkte akrobasi gösterileri, fanatik köpeklerin futbol şovu, nefes kesen köpekbalıkları, akıllı foklar ve sevimli penguenler çocuklara eğlenceli dakikalar yaşatacak.

Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi Sanat Galerisi'nde Filiz Pelit'in ''Gökkuşağı'' isimli karma sergisi bu hafta da sanatseverlerle buluşmayı sürdürecek.

Tarihi Havagazı Fabrikası, Ceyda Caba ve Tarık Gök'ün eserlerinden oluşan sergiye ev sahipliği yapacak .
Kaynak: AA