Türkiye'nin Türk Cumhuriyetleri İle İlişkisi İstanbul'da Masaya Yatırılıyor

İstanbul, ''Bağımsızlıklarının 20. yılında Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye ile İlişkileri'' konulu sempozyuma ev sahipliği yapıyor.

Türkiye'nin Türk Cumhuriyetleri İle İlişkisi İstanbul'da Masaya Yatırılıyor
Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde bugün başlayan iki günlük sempozyuma, Türkiye ve Türki cumhuriyetlerden çok sayıda seçkin davetli katılıyor. Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ve Ümraniye Belediyesi işbirliği ile Üsküdar’daki Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılışına, MHP milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Meral Akşener, Ak Parti İstanbul milletvekilleri İdris Güllüce, Mihrimah Belma Satı, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül ve diğer ilgililer katıldı.

Sempozyuma diğer Türk Cumhuriyetleri; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan da 20 dolayında akademisyen ve uzman iştirak etti.
Sempozyum Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Öztoprak’ın açılış konuşmasıyla başladı.

20.yüzyılın Türk ve İslam dünyası için çok hareketli geçtiğini söyleyen Öztoprak, Türk Cumhuriyetlerindeki sıkıntılara dikkat çekti. Sempozyumda konuşan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ise “Milletimiz en eski çağlardan beri dünya tarihine yön veren başlıca milletlerden biri olmuştur. Türk dünyasını oluşturan her devlet, gerek jeopolitik konumları gerekse ekonomik zenginlikleriyle büyük bir siyasi güç oluşturabilecek potansiyele sahiptir. ”dedi.

Marmara Fakültesi Rektörü Zafer Gül ise sözlerine Türk Cumhuriyetlerinin 20. bağımsızlık yılını kutlayarak başladı.

Gül “Sovyetlerin dağılması sonucu 5 Türk devleti bağımsızlığına kavuştu. Dünyada bu dağılmaya Türkiye kadar sevinen başka bir ülke yoktur. Çünkü yıllardır acılarıyla kederlendiğimiz halde el uzatamadığımız kardeşlerimizle buluştuk. ” dedi.

Ak Parti İstanbul milletvekili İdris Güllüce de kardeş devletler arasında daha sıkı işbirliğinin olması gerektiğini söyledi.

Güllüce “Çeşitli projeler ortaya koymak lazım. Göz görmeyince gönül uzak kalıyor.” diyerek özellikle karşılıklı ziyaretlerin yapılması gerektiğini vurgu yaptı.
Sempozyuma katılan Meral Akşener ise yaptığı konuşmada, bu tür organizasyonların önemine vurgu yaptı. Konuşmasından sonra sempozyumu düzenlemelerindeki katkılarından dolayı, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül’e el işlemeli tablo hediye edildi.Cihan Haber Ajansı(Cihan)’na konuşan Kırgızistan eski Meclisi Başkanı Zayniddin Kurmanov Türkiye’nin katkılarıyla Türk devletleri arasında entegrasyon adına yeni bir süreç başladığını dile getirdi. Kurmanov “Eğer açılan yeni fırsatları değerlendirip ve önümüze hedefler koyarsak, bu hedeflere ulaşırız.” dedi.

Avrasya Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü İhsan Çomak ise “Ben hep şöyle düşünürüm. Biz Türk cumhuriyetlerle ciddi işler konuşalım, ciddi projeler üretelim. Duygusallığımız kardeşliğimiz ve muhabbetimizi akşam saatlerinde yaşayalım. Mesai saatlerinde mesai yapalım. Artık bu aşamaya gelinmesi gereken bir dönemde olduğumuz düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.