Türk Öğrenciler, 'Petrol Toplama Bariyer Sistemi' İle Dünya Birincisi Oldu

Uluslararası INEPO Euroasıa Proje Olimpiyatı'na ‘petrol toplama bariyer sistemi’ ile katılan Türk öğrenciler, 42 ülkeden gelen yarışmacıları eleyerek dünya birincisi oldu.

Türk Öğrenciler, 'Petrol Toplama Bariyer Sistemi' İle Dünya Birincisi Oldu
Uluslararası INEPO Eurosıa Proje Olimpiyatı'na, 4’ü Türkiye’den olmak üzere 100’ün üzerinde okul katıldı.

Birbirinden ilginç projeleriyle dikkat çeken yarışmacılardan, Özel Mürüvvet Evyap Okulları öğrencilerinden Fatih Ege Özay ve Uluç Akyüz birinciliği göğüsledi. Meksika Körfezi’ndeki tanker kazasının ardından, ‘petrol toplama bariyer sistemi’ yapan öğrenciler, jürinin dikkatini çekti. Jüriden tam not olan proje, birinciliğe layık görüldü.

Öğrenciler, Atatürk Havalimanı’nda Türk bayrakları ve çiçeklerle karşılandı. Ailelerin katıldığı karşılamada duygu dolu anlar yaşandı. Proje danışmanı Matematik Öğretmeni Gafur Taşkın, yarışmada birinci olan öğrencilerini kutladı. Bazı ülkelerin çok sayıda projeyle katıldığına değinen Taşkın, Türkiye’den de 4 okulun katıldığını, sadece okullarının altın madalya aldığını belirtti.

Projelerinin bazı özellikleriyle ilk olduğunu kaydeden Taşkın, “Projemiz deniz yüzeyine dağılan petrolü çeviren, aynı zamanda bunu toplayan bir bariyer sistemidir. İki işi bir arada yapan bariyer sistemi şu anda yok. Bunu öğrencilerimiz başardı; çok mutluyuz.” dedi.

Projelerinin bakanların da dikkatini çektiğini kaydeden Taşkın, Bakü’de Petrol Bakanı, Enerji ve Çevre Bakanı'nın kendilerini kabul ettiklerini sözlerine ekledi. Öğrencilerden Uluç Akyüz, birinci olmanın gurur verici olduğunu aktardı. Türk bayrağını en güzel şekilde dalgalandırdıklarını söyleyen Akyüz, “Meksika Körfezi’nde kaza olmuştu. Bizim okulumuz da boğazı görüyor. Bunun aynısının ülkemizde de olabileceğini düşündük. Bunun üzerine böyle bir proje yapmaya karar verdik.” diye konuştu.

Fatih Ege Özay da Türkiye’yi temsil etmekten çok mutlu olduğunu dile getirdi. Dünya birincisi olarak bunu en iyi şekilde başardıklarını aktaran Özay, 42 ülkeden gelen öğrencilerin yarıştığını, yarışmada Türkiye’nin adını dünyaya duyurduğunu ifade etti .