Norveçliler, Kraliyet Ailesi’nden Memnun

Ipsos MMI isimli bir şirketin Norveç gazetelerinden Dagbladet’e gazetesi için yaptığı bir araştırma sonucunda, Norveç halkının yüzde 93’ünün Kral Harald’ın ülkesi adına yaptığı hizmetlerden memnun oldukları ortaya çıktı.

Halkın yüzde 81’lik gibi büyük bir kısmının Kraliçe Sonya’dan, yüzde 89’un Veliaht Prens Haakon’dan, yüzde 81’nin ise Veliaht Prenses Mette-Marit’ten memnun kaldıkları aktarıldı.Ayrıca, yapılan araştırma sonucunda, halkın yüzde 25’inin Prenses Märtha Louise’nin ülke adına iyi şeyler yaptığını, yüzde 27’sininse Prenses Louise’nin Norveç adına olumsuz hizmetlerde bulunduğu ortaya çıktı.

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan, Kraliyet Ailesi Mahkeme Muhabiri Kjell Arne Totland, yapılan bu araştırmanın, Norveç Kraliyet ailesinin halk nezdinde ne kadar sağlam bir yere sahip olduğunu söyledi.

Totland, araştırma sonucu rakamlarının Norveç Prensesi Martha Louise hakkında düşük çıkması nedenini ise, Prenses Louise’nin daha önce melekler okulunu açmasına bağladı.Diğer taraftan bir dönem, melekler ve ölüler ile diyaloga geçtiği iddialarıyla Norveç medyasını bir hayli meşgul eden ve bir 'melek okulu' açan Norveç Prensesi Martha Louise’nin, Kraliyet Ailesi’nin itibarını zedelediği belirtilmişti.Konuyla ilgili yine Ipsos şirketinin Dagbladet için yaptığı başka bir anket sonucunda, halkın yüzde 68’inin Prenses Märtha Louise’nin melekler ve ölülerle kontağa geçtiği iddiasına inanmadığı, yüzde 15’lik bir kesimin inandığı ortaya çıktı.

Prensesin konuyla ilgili iddialarına yetkili makamlardan ilk tepki Norveç Misyoner Kurumu Genel Sekreteri Kjetil Aano geliyordu. Aano, Prenses Martha'nın bu açıklamalarının kendisinden beklenebilir olduğunu fakat insanların ölülerle irtibata geçmesini tavsiye etmediğini söylüyordu. Yine VG gazetesinin yaptırdığı araştırmaya katılanların yüzde 30'u Louise'in prenseslik unvanının geri alınması gerektiğini düşünürken, yüzde 50'nin üzerinde bir çoğunluk buna gerek olmadığını ifade ediyordu.Norveç Prensesi Martha Louise’nin, kayıt olan öğrencilerin kendi koruyucu melekleriyle irtibata geçme’ amacıyla açtığı 3 yıllık Asterte isimli okulun yıllık ücreti 15 bin (4600 TRY) Norveç Kronu olarak açıklanmıştı .