‘HES Projeleri Tamamlandığında 45 Milyar Dolarlık Tasarruf Sağlanacak’

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin son yıllarda güçlü bir ekonomisi olduğunu ifade ederek, hidroelektrik santralleri tamamlandığında 45 milyar dolarlık tasarruf sağlanacağını söyledi.

‘HES Projeleri Tamamlandığında 45 Milyar Dolarlık Tasarruf Sağlanacak’
Bir dizi açılış ve incelemelerde bulunmak için Denizli'ye gelen Bakan Eroğlu, Akköy ilçesindeki Yenicekent İletim Kanalı'nın temel atma törenine katıldı.

Törene Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak ve Bilal Uçar, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin ve çok sayıda davetli de katıldı.

Törende konuşan Vali Demir, geçen yıl DSİ Genel Müdürlüğü'nün Denizli'ye 85 milyon lira yatırım yaptığını ifade ederek, bu yatırımlar ile Denizli'de 598 milyon TL tarım geliri elde edildiğini söyledi.

Konuşmasında iktidarlarından öncesiyle kendi dönemlerini kıyaslayan Eroğlu, “Başbakanımız destanlar yazıyor. Memleketimiz nerelerden nerelere geldi. 2002 yılı öncesinde Türkiye ekonomisi neydi, şimdi ne durumda. Mukayese etmek gerekir. Türkiye, Çin'den sonra büyümede ikinci sırada yer aldı. İlk çeyrekte ihracat rakamları ilan edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış sağlanarak 35 milyar dolara ulaşıldı. Bu yıl sonu hedef, 150 milyar dolarlık ihracat. Denizli'nin fedakâr, müteşebbis, çalışkan insanlarının bunda büyük emeği ve katkısı var. Üzerimizdeki yükler kalktı. Banka soygunları artık yok. İmar Bankası yüzünden bu millet 8 milyar dolar ödedi.

Zorunlu Tasarruf Fonu ve KEY ödemeleri yapıldı. İnsanların cebinde para olunca yürüyüşü de değişir. Bizim dünyadaki duruşumuz da değişti. Allah'a şükür, borcumuz kalmadı. Merkez Bankası'nın kasası dolu. Çok daha güçlü olacağız. Buna rağmen milletten aldığımızı millete vermek istiyoruz. Bizim yaptıklarımıza, muhalefetin hayali bile ulaşamaz. Rüyalarında bile göremezler. Millete hizmet aşkımız var. Türkiye, büyük millet. Dünyanın 16. büyük ekonomisine sahibiz ama hedefimiz 2023'te ilk 10'a girmek.” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak bin 128 tesis açıp hizmete sunduklarını ve 11 milyon dekarlık alanda sulama yapıldığını anlatan Eroğlu, Türkiye'nin 49 şehrinin su meselesini kökünden çözdüklerini, hedeflerinin ise suda en az 40-50 yıl sıkıntı yaşamamak olduğunu vurguladı. Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Su tesisleriinn 206'sı dev baraj. Biz sadece İstanbul'da su sıkıntısı var diyorduk. Başbakanımız hükümetin başı, ben de DSİ Genel Müdürü olunca Türkiye'de 49 şehirde su sorunu olduğunu gördük. Allah'a şükür, hükümetimiz 49 şehrin su meselesini kökünden çözdü. Gelecekteki ihtiyaçları şu anda belirliyoruz. Suda hedefimiz 30, 40, 50 yıl. Mesela İstanbul'da, İzmir'de 2060 yılına kadar suyu planladık. Biz büyük düşünüyor, geleceği planlıyoruz. Günübirlik çözümler en kötü çözümlerdir, onun için köklü çözümler yapıyoruz. Sadece sulama değil, hidroelektrik santrallerinde çok büyük hamleler yaptık. Dört ampulden biri hidroelektrikle aydınlanıyor. Yatırımlar tamamlandığı zaman ülkemize 40-45 milyar dolarlık tasarruf sağlayacağız. 2012 yılı sonuna kadar 24 milyon dekarlık alanı ağaçlandıracağız. Türkiye'de seferberlik devam ediyor. Okulları, hastaneleri, mezarlıkları ağaçlandırıyoruz. Bütün okulları çiçek gibi yapacağız.” Temeli atılan iletim kanalının 10 kilometre uzunluğunda olduğunu kaydeden Eroğlu, "15 bin 362 hektar alan sulanacak. İlave sulamalarla beraber bölge hayat bulacak. Bunun maliyeti 62 milyon TL. En kısa sürede iletim kanalı tamamlanacak." ifadelerini kullandı.

VATANDAŞTAN BOYDAK HOLDİNG’E BİN LİRA İKRAMİYE

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğü ve ihaleyi kazanan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak’la pazarlık yaptı. Eroğlu, “Kanalı 2014'ün sonunda bitirelim. 26 Aralık 2014'te bir aksilik olmazsa bitirme sözü aldık. Erken bitirirse de takdirname vereceğiz. 26 Aralık 2014 saat 10.59'da bitmiş olacak.'' diyerek, sözleşmeyi imzaladı. Bu sırada Sadık Yakar isminde bir vatandaş, projenin 2013 yılından önce bitmesi halinde Mustafa Boydak’a bin lira vereceğini vaat etti. Bakan Eroğlu, bunu da sözleşmeye ikramiye olarak kaydetti.