7. İbradı Kardelen Festivali Yapıldı

Toros Dağları'nda yetişen ender bitkilerden kardelen çiçekleri için İbradı ilçesinde düzenlenen festival, ilçe merkezine 22 kilometre uzaklıktaki Sülek Yaylası parkında yapıldı.

Festival etkinliklerine, İbradı Kaymakamı Bülent Ay, Konya'nın Derebucak Kaymakamı Oktay Ateş, İbradı Belediye Başkanı Muharrem Kaya, Akseki Garnizon Komutanı Binbaşı Kemal Esercan, Antalya Orman Bölge Müdürü Ali Gökçöl, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.İbrahim Baktır, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlileri ve öğrencileri katıldı.

Festivalin açılış konuşmasını yapan İbradı Belediye Başkanı Muharrem Kaya, kardelenlerin 1200-1500 metre yükseklikteki Toros Dağları'nda kendiliğinden yetişen bir bitki olduğunu söyledi.

Festivalle Toroslar'ı ve kardelenleri tanıtmayı amaçladıklarını ifade eden Kaya, Kardelen çiçekleri ve yöredeki ender soğanlı bitkilerin yok olmaması için planlama yapılması gerektiğini ifade etti.

İbradı Kaymakamı Bülent Ay da yaptığı konuşmada, ender bulunan kardelen soğanlarının yıllardır bilinçsizce sökülerek ekonomik değerinin çok altında pazarlandığını ifade etti.

Geçerli üretim yöntemlerinin kullanılmaması durumunda kısa bir sürede kardelenlerin neslinin tükeneceğini ifade eden Ay, ''İbradı için hayati bir öneme taşıyan kardelen çiçeğinin neslinin tükenmemesi için aşırı ve erken sökümün yapılmaması gerekir'' dedi.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Baktır, da kardelenlerin, şiddetli kış koşulları ve yoğun kar yığınları altında bütün zorluklara rağmen serpilip çiçek açan doğanın en güzel bitkilerinden olduğunu ifade etti.

Türkiyede bulunan 11 kardelen türünün ikisinin ticari değer taşıdığını belirten Baktır, ''Toroslar ve Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen kardelenler ticari değer taşıyor. Diğerlerinin herhangi bir ticari değeri yok'' diye konuştu.

Baktır, şöyle devam etti:

''Festivalin düzenlenmesiyle bu bitkiye olan ilginin devam etmesi sağlanıyor. Eğer siz kendi ürününüzü, kendi materyalinizi kendi kültürünüzü bilemezseniz onu tanıtmanız söz konusu değildir. Söyleyeceğiniz her şey havada kalır. Onun için biz burada doğal varlıkların ne olduğunu bire bir tanıtmak istiyoruz. Daha sonrada korunmasına geçeceğiz ve geçtik. Amacımız bunu hem tanıtmak, hem korumak, sürdürülebilirlik prensibi içinde kırsal kesimde yaşayanlara da belli miktarlarda katkı kazanç sağlayabilmektir. Kardelen sembol bir bitkidir. Kardelenler bitkiler içerisinde bir simgedir. Bunları korumamız, bunları geliştirmemiz ve dünyaya tanıtmamız gerekmektedir. Bu uğurda da çok yoğun çabalar saffettik. Belirli mesafeler aldık ve sonuçta bu güzelim festivaller ortaya çıktı. Türkiye'de 11 çeşit kardelen türü vardır. Bunun 9 tanesi ihraç edilmemektedir. Bunlardan sadece iki türü ihraç edilmektedir. Bu önemli iki tür de Akseki ve İbradı bölgesinde yetişmektedir''

Antalya Orman Bölge Müdürü Ali Gökçöl yaptığı konuşmada, İbradı'lıların kardelene sahip çıkığı gibi İbradı kestanesine de sahip çıkılmasını istedi. Gökçöl, İbradı kestanesinin dünyada bir numara olduğunu belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından festival kapsamında organize edilen halk oyunları gösterileri yapıldı. Öğrencilerin kardelen şiirleri okuduğu festivalde, davetliler yayladaki kardelenler ve sarıçiğdemleri yerinde inceleme fırsatı buldu .
Kaynak: AA