Bakan Yazıcı: 'yeni Ticaret Kanunu 1 Temmuz'da Kesinlikle Yürürlüğe Girecek'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz 2012 tarihinde kesinlikle yürürlüğe gireceğini belirterek, "Herkes hazırlığını şimdiden ona göre yapsın" dedi.

İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği tarafından düzenlenen, ''Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Vergi'' konulu Türkiye 11. Vergi Kongresi'ne katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni kanuna ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Marmara Üniversitesi'nde yapılan kongreye Bakan Yazıcı'nın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı

Yeni kanunun meclisten uzlaşı ile geçmesine dikkat çeken Bakan Hayati Yazıcı, "Geçen yıl ocak ayında 1535 maddeden oluşan yeni Türk Ticaret Kanunu aynı zamanda Türk Borsa Kanunu ve Hukuk Usulü Muhasebeleri Kanunu meclisteki uzlaşma sayesinde birkaç gün içinde yasalaşması sağlandı. Bu yöntem doğru olmuştur. Bu kadar teknik konuları içeren 1535 maddelik bir kanunun mecliste önergelerle şundan veya bundan gelmiş talepleri karşılamak üzere değişikliğe tabi tutulması bu kanunun bütünlüğünü bozardı" dedi.

Bakan Yazıcı, yeni kanun ile ticaret erbabının rekabet gücünü arttırmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Parlamento durup dururken bir Ticaret Kanunu çıkarmadı. Burada amaç ticaret erbabının güçlü şirketlere sahip olmalarını sağlamaktır. Bunun yanından elbette ki kayıt dışını önlemektir. Burada şeffaf yapılanmaları hedeflediğine göre, bunu engelleyen bir durum varsa da onu oturup konuşur gereğini yaparız. Hep ifade ediyorum. Hiçbir yasa kutsal metin değildir. En mükemmelin de mükemmeli vardır.Dolayısıyla biz insanımızın önünü açacak onun rekabet gücünü arttıracak eleştirileri dikkate alırız ve değerlendiririz" şeklinde konuştu.

Kanunda değiştirilmesi gereken alanlarda değişim yapabileceklerini belirten Bakan Yazıcı, "Uzman ekiplerle görüşeceğiz. Sonra bunu paydaşları ile görüşeceğiz. Sonrada herhangi bir düzenleme yapılması gerekiyorsa elbette ki parlamentoda guruplarla konuşacağız. Ancak benim şahsi kanaatim çok fazla bir düzenleme yapma ihtiyacı yoktur. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Birde sevindirici noktalardan bir tanesi de hiçbir yerde bir iki istisna dışında eleştirenlerde şu alan düzeltilsin diyenlerde bukanunun yürürlüğünün ötelenmesini ifade etmediler. Burası çok önemlidir. Ve bu kanunun yürürlüğü kesinlikle ötelenmeyecek. 1 Temmuz 2012 tarihinde bu kanun kesinlikle yürürlüğe girecek. Herkes hazırlığını şimdiden ona göre yapsın" dedi.

Kanunun getirilerinden de bahseden Bakan Yazıcı, "Bugün bir anonim şirket kurmak için 5 ortak olması zorunludur. Paranız var sermayeyi tek başınıza koyabiliyorsunuz ancak mevcut kanun diyor ki hayır olmaz dört kişi daha bulacaksın. İşte yeni kanunda bu sorun ortadan kalkacak. Artık şahıslar tek başlarına bir anonim şirketi kurabilecekler. Kanun aynı zamanda şirket bünyesindeki denetim kurullarını da ortadan kaldırıyor" diye konuştu.