Aydın'da ''Aydın Lezzetleri'' Yarışması Düzenlendi

Adnan Menderes Üniversitesi Sınai Haklar Birimi tarafından ''Değerini Tescil Et Aydın'ı İlerlet'' sloganıyla yürütülen ve Aydın'da yerel Ürün Koruma Kampanyası'nın 2. yıldönümü nedeniyle ''Aydın'ın lezzetleri'' yarışması düzenlendi.

ADÜ Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen yarışma, kullanılan malzeme, pişirme ve usul yönünden Aydın'a özgü yemeklerden oluşan ''Geleneksel Aydın Yemekleri'' ile Aydın'da yetişen ürünlerden en az bir tanesinin ana malzeme olarak kullanılan ''Yenilikçi Aydın Yemekleri'' olmak üzere 2 kategoride gerçekleştirildi.

Sadece kurumların katıldığı ''Geleneksel Aydın Yemekleri'' kategorisine 20 kurum, kişilerin ve şirketlerin katıldığı ''Yenilikçi Aydın Yemekleri'' kategorisine ise 12 yarışmacı katıldı.

Yenilikçi Aydın Lezzetleri Kategorisi yarışmada, ''Damat Bohçası'' ile Balca Gıda birinci, ''Kapari Reçeli'' ile Kadıneli Gıda ikinci, ''Aşkım Lolita'' ile Filiz Akkaya üçüncü oldu.

Geleneksel Aydın Lezzetleri Kategorisi yarışmasında ''Keşkek'' ile Koçarlı Esnaf ve Sanatkarlar Odası birinci, ''Kabak Tatlısı'' ile Aydın Belediyesi ikinci, ''Kuzu Etli Şevketi Bostan'' ile Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Ekonomik Sosyal Dayanışma Vakfı üçüncü oldu.

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu ve Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun jüri üyesi olarak katıldığı yarışmada, dereceye giren yarışmacılara ödüllerini Aydın Valisi Kerem Al verdi.

Yarışmayı ADÜ öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve vatandaşlar izledi.

-Lezzetlerimizi artık uluslararası alanda hiçbir ülke sahiplenemeyecek-

Yarışmanın açılışında konuşan, Rektör Yardımcısı Prof Dr. Ali Belge, bu yarışma ile birlikte yerel ürünleri tespit etmek, coğrafi işaret tescili hakkında bilinçlendirmeyi sağlamak, Aydın'a sağlayacağı kültürel ve ekonomik katkılar göz önüne alınarak ulusal ve uluslar arası coğrafi işaret tescili işlemlerini başlatmayı amaçladıklarını söyledi.

Aydın'da yerel ürünleri koruma kampanyası başlatıldığında tek tescilli ürünün incir olduğunu belirten Belge, ''Bugün Türk Patent Enstitüsünce tescil süreci devam eden Aydın zeytinyağı, Aydın mercimek zeytini, Aydın Kestanesi ve Aydın Künarı'nın bulunmaktadır'' dedi.

Belge, yarışmanın temel amacının geleneksel Aydın yemeklerini belirleyip tescil işlemlerinin başlatılması olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Yarışmayla Aydın geleneğine sahip çıkılacak. Aydın'a özgü ürünlerin sanayiye ve ticarete konu edilebilecek. Bu şekilde Aydın ve Aydınlıya katma değer oluşturabilecek yeni ürünler ortaya çıkacak. Geçtiğimiz dönemde Yunanistan bizim baklavamıza sahip çıkmıştı. Bu yarışmayla birlikte Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret kabul edilip tescillenen lezzetlerimizi artık uluslararası alanda hiçbir ülke sahiplenemeyecek''
Kaynak: AA